Wel en Wee Verloskundigen

Spoed

Voor spoedgevallen kunt u ons bereiken op:
06 22 40 65 68

Afspraak maken?

Dit kan op maandag, dinsdag en donderdag- ochtend tussen 9.00 en 12.00 uur.
Tel. 0543-516100.

Aanmelden?

Bent u zwanger? Vul het aanmeldformulier in en wij bellen u voor het maken van een afspraak.

Aanmelden

ZW-Cursussen

Zwangerschapscursussen

Deze zijn er voor tijdens en na je zwangerschap. Het is aan te raden om een cursus te volgen die bij je past. Inlichtingen over de cursussen in de regio zijn te verkrijgen bij de verschillende organisaties zelf. Op deze pagina volgt een overzicht. Folders van de verschillende aanbieders vind je in de wachtkamer.

Zwangerschapsyoga Mariebo Winterswijk

Zwangerschap Yoga leert je vanuit ontspanning, vertrouwen en focus grip te houden op de bevalling. D.m.v. ademhalingstechnieken, massages, houdingen en veel tips, krijg je inzicht in het baringsproces. Naast deze voorbereiding, bestaat de les uit oefeningen die het lichaam soepel houden tijdens de zwangerschap. De oefeningen zijn voornamelijk gericht op bekken, rug en schouders.

Wil jij leren om zo ontspannen mogelijk te bevallen? Hoe je om gaat met pijn? Vertrouwen krijgen in jezelf en weten wat je in welk stadium van de bevalling moet doen? Meld je dan aan op www.mariebo.nl

De meeste dames starten rond de 20e week van de zwangerschap. Geadviseerd wordt om op tijd aan te melden, omdat de groepen snel vol zitten.

 Partner

De partner heeft een belangrijke rol tijdens de bevalling. Geadviseerd word om hem 3 keer mee te nemen tijdens een les, of 1 privéles te boeken. Tijdens deze les leert hij coaching vaardigheden en ademhalingstechnieken om zijn vrouw te ondersteunen tijdens de bevalling. Je kunt hierbij denken aan het ontspannen leren ademen, masseren, weeën opvangen en communicatievaardigheden om op het juiste moment de juiste beslissing te maken. ‘Mijn partner stond erbij en kon niks doen’ zul je bij deze cursus niet horen. Er wordt geleerd wát en hoeveel hij allemaal wel niet kan doen.

 Lestijden

Maandag van 19.15- 20.45 uur

Dinsdag van 20.30-22.00 uur

Kosten

€15 euro per les, je betaalt alleen de lessen die je afneemt.


Zwangerschapsyoga Corinne Embsen Winterswijk

Zwangerschapsyoga Corinne Embsen Winterswijk

Door zwangerschapsyoga kun je nog meer bewust omgaan met de zwangerschap en de baby in je buik. De yogaoefeningen en ademoefeningen helpen je om je lichaam soepel te houden en je gesteund te voelen tijdens de zwangerschap en de bevalling. Ontspannen is tijdens de hele periode van zwanger zijn, de bevalling en de kraamtijd erg belangrijk. Ontspanningsoefeningen en mindfulness geven je positieve energie.  De lessen maken je bewust van je eigen kracht en intuïtie. Door een aangename mix van oefeningen en informatie is het volgen van de lessen op zichzelf al een prettige en leuke ervaring. Deelnemen kan vanaf ongeveer 15 weken.

Voor meer informatie  en opgeven:

www.corinneembsen.nl
info@corinneembsen.nl
06-51576507

Individuele zwangerschapsyoga en begeleiding

Een cursus zwangerschapsyoga is een goede manier om je prettig te voelen tijdens de zwangerschapen je goed voor te bereiden op de bevalling. Er kunnen allerlei redenen zijn waarom je geen groepsles kunt volgen bijvoorbeeld vanwege werk of jouw persoonlijke situatie. Dan is er de mogelijkheid om individuele lessen te volgen. Deze lessen zijn bedoeld voor iedereen

die:

 te laat is voor de groepslessen

 onregelmatig werkt

 angst heeft voor de bevalling vanwege eerdere ervaringen

 om welke reden dan ook liever geen groepsles volgt

In de individuele lessen zwangerschapsyoga komt hetzelfde aan bod als in een groepsles. Daarnaast is er veel ruimte en aandacht voor jouw persoonlijke situatie. De lessen volg je op locatie of thuis.

Ook is er de mogelijkheid om een les samen met je partner te volgen. De lessen bestaan uit:

 praktische oefeningen en tips voor tijdens de zwangerschap

 Ontspanningsoefeningen, mindfulness en ademoefeningen

 Praktische tips en oefeningen voor tijdens de bevalling

 Persoonlijke begeleiding

De lessen worden gegeven door Corinne Embsen, voor meer informatie neem gerust contact via 06-51576507 of via info@corinneembsen.nl of kijk op op de website; www.corinneembsen.nl


Yogastudio Groenlo

Yogastudio- Groenlo (Notenboomstraat 41) is een samenwerkingsverband van yogadocenten Marieke Gebbink, Lizette de Reus en Marion Werger. Alle drie zijn ze al jaren actief op het gebied van yoga. Nu bundelen ze hun krachten en ervaring om een mooie veilige ruimte te creëren voor yogaliefhebbers in Groenlo en omgeving. De zwangerschapsyoga wordt gegeven door Lizette de Reus.

Lees meer...

Zwangerschapsyoga Dorothea Waalder Lichtenvoorde

Voor de moeder heeft deze cursus tot doel, het lichaam soepel en ontvankelijk te maken, zodat de baby de overgang van de baarmoeder naar de buitenwereld zo harmonisch mogelijk kan ervaren. Voor de partner is het doel om de actieve begeleider t.a.v. de ontspanning te worden tijdens de bevalling, als hij het verschil heeft leren zien tussen spanning en ontspanning.
Lees meer...

Zwangerschapsyoga/zwangerschaps-babymassage/draagdoekyoga Aalten

Zwangerschapsyoga bij Yoga en zo Aalten

Met zwangerschapsyoga beleef je op een bewuste manier je zwangerschap. Je blijft op een veilige manier actief met je lichaam bezig en leert de signalen van je lichaam kennen. Zwangerschapsyoga helpt je op een goede manier voor te bereiden op de bevalling en je ontmoet er andere zwangere vrouwen.Onze zwangerschapsyoga bestaat uit doorlopende wekelijkse lessen. Iedereen kan instappen op ieder moment (vanaf 14 weken zwangerschap). Tijdens de lessen sta je stil bij jezelf, je doet houdingen om je lichaam fit te houden, je leert ademhalingstechnieken die te gebruiken zijn tijdens de bevalling en jeleert jezelf masseren. Er wordt veel herhaald. Een heerlijk uurtje voor jezelf en je baby. Genieten,ontspannen en loslaten. Wie wil er niet zo’n fijne voorbereiding op de bevalling? Op aanvraag worden er ook partnerlessen aangeboden. In deze partnerlessen worden de volgende onderwerpen besproken: fasen van de bevalling, omgaan met pijn, ideale omstandigheden bevalling enz. Natuurlijk wordt er ook geoefend. We gaan aan de slag met ademhalingstechnieken en massages die departner aan de zwangere kan geven. De partners hebben een actieve rol: nu, maar ook straks tijdens de bevalling.

Voor meer info: www.yogaenzoaalten.nl / info@yogaenzoaalten.nl / 06 – 534 20 925


Zwangerschapsmassage bij Yoga en zo Aalten

Tijdens je zwangerschap verandert je lichaam continue. Je buik groeit natuurlijk, maar daarnaast kunnenallerlei kwaaltjes de kop op steken: spierpijn, gewrichtspijn, obstipatie enz. Daarnaast heb je veel omover na te denken en maak je je soms ook wel wat zorgen. Zwangerschapsmassage zorgt ervoor dat je lichaam helemaal tot rust komt en kan helpend zijn bij verschillende klachten. Onderzoek heeft uitgewezen dat zwangerschapsmassage een positief effect heeft op de nachtrust, rugpijn, stress en dat het zorgt voor minder complicaties tijdens de bevalling. Ook blijkt het percentage premature geboortes kleiner te zijn. Een massage verbetert de doorbloeding, waardoor er meer zuurstof en voedingsstoffen beschikbaar komen voor zowel moeder als kind.

Voor meer info: www.yogaenzoaalten.nl / info@yogaenzoaalten.nl / 06 – 534 20 925


Babymassage bij Yoga en zo Aalten

Regelmatig worden er cursussen babymassage aangeboden bij Yoga en zo Aalten. Door de massage maak je op een andere manier contact met de baby en leer je een baby nog beter begrijpen. Tijdens de massage communiceren je handen als het ware met de baby. Deze aanraking versterkt de onderlinge band en de liefde tussen (groot)ouder en kind. Er ontstaat een basis van vertrouwen en ontspanning die een goede voedingsbodem vormt voor de baby om mee op te groeien. Babymassage is daarom zeer waardevol voor zowel (groot)ouder als kind. Babymassage kan ook erg nuttig zijn voor baby’s met darmkrampjes, baby’s die overstrekken, onrustig zijn of veel huilen. Ook voor couveusekinderen en baby’s die door ziekte een tijd het contact met de ouder hebben gemist, is babymassage erg goed. Verder ondersteunt babymassage de ademhaling, ontwikkelt het de tastzin, stimuleert het de bloedsomloop en afweermechanisme tegen infecties. Baby’s huilen minder, slapen beter en zitten er meer groeihormonen in het bloed van baby’s die regelmatig gemasseerd worden. Maar …. babymassage is vooral genieten!

Voor meer info: www.yogaenzoaalten.nl / info@yogaenzoaalten.nl / 06 – 534 20 925


Draagdoekyoga bij Yoga en zo Aalten

Je kindje dragen in een draagdoek is een gebruik dat al eeuwenlang in alle delen van de wereld zorgtvoor tevreden baby’s en hun ouders. Hatha yoga is een oude leer om de balans te herstellen tussenlichaam en geest. Twee eeuwenoude tradities die de basis vormen voor een nieuwe vorm van yoga:

Draagdoekyoga!

Een baby is negen maanden gedragen tijdens de zwangerschap. Dit vertrouwde gevoel van gedragen worden, beleeft de baby weer tijdens de Draagdoekyoga. Eerst in de buik en nu op je buik. Een nieuwe manier om je bewust te worden van de grote verandering die de geboorte van een kind met zich meebrengt. “Dragen” en “balans” zijn de twee sleutelwoorden waar het om gaat in de beoefening van Draagdoekyoga. Draagdoekyoga biedt ontspannende oefeningen voor moeders(vaders) met hun baby’s (tot ongeveer een jaar) in een knoopdoek. Ouders kunnen tijdens de lessen even heerlijk een uurtje ontspannen, het alledaagse ontvluchten. Maar ook gewoon heerlijk met hun baby bezig zijn zonder gestoord te worden. Het is voor ouder en kind heel prettig om dicht bij elkaar, echt in contact te zijn met elkaar.

Voor meer info: www.yogaenzoaalten.nl / info@yogaenzoaalten.nl / 06 – 534 20 925


Zwangerschapsyoga Eibergen

Zwangerschapsyoga bij evaYoga (Eibergen)

 

Zwangerschapsyoga is een mooie manier om je zwangerschap te beleven. Daarnaast is het een goede voorbereiding op de bevalling. De lessen zwangerschapsyoga bij evaYoga onderscheiden zich als volgt:

 ·         Zwanger zijn en bevallen hoef je niet te leren – je kunt het al!
 ·         Elke les fijne oefeningen en praktische informatie
 ·         Lessen in de thema’s ontspanning, concentratie en kracht
 ·         Elke laatste les van de maand partnerles
 ·         (Gedeeltelijke) vergoeding van de lessen door zorgverzekering mogelijk
 

Voor meer informatie en contact:

06-1308227 / 0545-476929

Hartelijke groet,
Eva
 

ZwangerFit

Een eigentijdse cursus voor vrouwen die zwanger of net bevallen zijn. Tijdens de lessen krijgt u training zodat de conditie behouden blijft waardoor klachten en fysieke ongemakken kunnen worden voorkomen.
Lees meer...

ZwangerFit Groenlo

ZwangerFit®

Bij een zwangerschap van meer dan 12 weken kun je deelnemen aan deze vorm van begeleiding. Bij de lessen van ZwangerFit® staat het hebben en houden van plezier in bewegen centraal. Tijdens de 8 lessen gedurende de zwangerschap blijf je op een gezonde en leuke manier actief. Ook leer je alle vaardigheden die nodig zijn voor de bevalling en preventie van klachten.

Na de bevalling zijn er nog twee lessen. Tijdens de eerste les staat het hervatten van bewegen en sporten centraal. De tweede les is samen met de baby, samen bewegen en ook bewonderen.

Ook bij klachten is het mogelijk om deel te nemen, de lessen worden namelijk begeleidt door een bekkenfysiotherapeute. 

Voor meer informatie of aanmelden, stuur een mailtje naar info@versgras.com ,

of bezoek www.versgras.com

Hypnobirthing Aalten

HypnoBirthing is een zwangerschapscursus voor a.s. ouders. Het is geschikt voor iedereen die d.m.v. goede voorbereiding op geestelijk en lichamelijk niveau de baby in alle rust en harmonie wil kunnen baren. Baren: zonder dat je hoeft te denken aan pijn, omdat evt. angst voor pijn tijdens de geboorte overwonnen kan worden door de oefeningen die via deze cursus worden aangereikt.
Lees meer...

Hypnobirthing Winterswijk

//Speciale aanbieding//
Op zaterdagmorgen 7 oktober om 9.30u gaat de eerste groep HypnoBirthing© cursisten van start. Er is plek voor 5 koppels en de kosten zijn éénmalig 245 euro voor de gehele HypnoBirthing© cursus. De cursus zal plaatsvinden in mijn praktijk op het Beatrixpark 18 te Winterswijk op eerste etage (lift aanwezig).
Cursus data: 7/10, 14/10, 21/10, 28/10, 4/11
Tijd: 9.30-12.00u
Aanmelden: mail naar info@claudiavanombergen.nl of te bellen/appen naar 06-46535054.

MAMS zwanger en fit

Mams zwanger & fit is actief, leerzaam en ontspannen:
De les begint met verantwoord bewegen in de vorm van aerobics, aangepast aan de zwangerschap. Je lichaam fit houden en de juiste spieren versterken, dat is wat je zeker mag verwachten. Aansluitend worden er spier verstevigende oefeningen gedaan met daarin veel aandacht voor de specifieke ‘probleemgebieden’ van een zwangere. Tijdens deze oefeningen wordt er veel uitleg gegeven over de veranderingen van het zwangere lichaam. De les eindigt altijd met een ontspanning waarbij aandacht wordt besteed aan bewust ademhalen, bewust bewegen, bewust ontspannen. Dit voor een goede voorbereiding op de bevalling.
De combinatie van lichaam en geest resulteert in een optimale conditie om de bevalling zo positief mogelijk te beleven en na de bevalling weer snel op te knappen.

Mams zwanger & fit is voor iedereen geschikt en beslist niet moeilijk. Zeer aan te bevelen voor dames die nu niets of weinig aan lichaamsbeweging doen en nu  iets goeds en leuks voor zichzelf en hun kindje willen gaan doen. Echter ook voor iedereen die al actief sport.

De eerste les is een proefles en daarom gratis. Iedereen is welkom. Voor meer informatie kijk op www.mamszwangerenfit.nl. Wil jij een folder of aanmelden voor een proefles? Mail of bel dan met Iske Hunting,info@mamszwangerenfit.nl of 06-18036617.

Zwangerschapsbegeleiding Lichtenvoorde

Inhoud van de lessen: De lessen (1 uur) zijn lekker afwisselend. Iedere les is opgebouwd uit: Bewegen op muziek, theorie over zwangerschap en bevalling en ontspanningsoefeningen. Daarnaast is 1 avond van 2 lesuren ingepland voor de partneravond. Je partner wordt samen met jou voorbereid op de bevalling en de periode net na de bevalling. 

Lees meer...

Zwangerschapszwemmen Winterswijk

Blijf ontspannen en fit tijdens de zwangerschap! Bewegen in water is ontzettend goed voor je lichaam. En met een modern 'werkmuziekje' is het extra aangenaam. Je gebruikt al je spieren, je conditie blijft op peil... en je bent bijna gewichtloos in het water.
Lees meer...

Zwangerschapszwemmen Lichtenvoorde

Als je zwanger bent, wil je natuurlijk genieten van elk bijzonder moment. De eerste maanden kun je zonder problemen nog van alles doen, maar vanaf 4 / 5 maanden begint je lichaam flink te veranderen. Maar als je buik in omvang begint toe te nemen zijn veel bewegingen vaak minder prettig. In het water kun je echter vrijwel alle bewegingen probleemloos maken. Dit heeft natuurlijk alles te maken met de opwaartse kracht van het water. Je voelt je bijna gewichtloos. En juist dat heeft een heerlijke ontspannende uitwerking op je lichaam. Kom daarom lekker zwangerschapszwemmen in Zwembad Meekenesch. Iedere donderdagavond van 19.45 – 20.30 uur.Kerkhoflaan 5
7131 TE Lichtenvoorde
Tel.: 0544-371000

Cursus Bewust & Ontspannen Zwanger

+ Wil je naast je ‘drukke’ dagelijkse verplichtingen toch bewust met je zwangerschap bezig zijn?
+ Wil je in volle vertrouwen en in totale ontspanning gaan bevallen?
+ En wil je graag leren hoe je vol vertrouwen de regie over jouw eigen lichaam en bevalling behoudt?

Dan is deze zwangerschapscursus voor jou!

De basis van de cursus is gelegd in het vergroten van het vertrouwen in je eigen lichaam, het contact maken met je ongeboren kindje en je wegwijs te maken in de wereld van de natuurlijke mogelijkheden op het gebied van zwangerschap, bevalling en de kraamperiode.  

Verder zal je partner ook actief betrokken worden in het voorbereiden van jouw bevalling. In 9 lessen wordt je voorbereid op jouw bevalling, 3 lessen daarvan zijn met je partner en na de cursus vindt er nog een afsluiting plaats samen met alle baby’s.

De cursus is informatief, interactief en ontspannend. In de cursus zijn elementen van zwangerschapsyoga, hypnobirthing, haptonomie en mindfulness verwerkt. Kortom het is een uniek concept en een verrijking voor elke zwangere met partner!

Je kunt starten met de cursus bij een zwangerschapsduur vanaf 12 weken.

Groepsgrootte: Min. 4 max. 8 deelnemers.
Maar wil je graag de cursus individueel volgen, dan kan dat ook.
Kosten: € 375, incl. cursusmateriaal, koffie en thee. Vergoeding door zorgverzekeraar is afhankelijk van je aanvullend pakket.
Locatie: Beatrixpark 18 in Winterswijk


Aanmelden: Stuur een email naar info@claudiavanombergen.nl

 Heb je nog vragen of zijn er nog onduidelijkheden, mail mij gerust.

Naast de cursus Bewust & Ontspannen zwanger bied ik in mijn praktijk onder andere nog de mogelijkheid aan voor: 

+ Consult kinderwens
+ Zwangerschapsbegeleiding-, coaching-, Therapie- & Nazorg

Wees jezelf en voel je welkom.
Tot gauw!

Lieve groet,

Claudia van Ombergen

Contactgegevens

Claudia van Ombergen
Beatrixpark 18
7101 BN Winterswijk
06-46535054

www.claudiavanombergen.nl

Lees meer...

Haptonomische zwangerschapsbegeleiding

Kiezen voor haptomomie is kiezen om samen als aanstaande ouders de zwangerschap te beleven en je samen voor te bereiden op de bevalling en het beginnend ouderschap. Rode draad daarin is het contact dat jullie al in de zwangerschap kunnen maken met jullie kind en het contact dat jullie kind al maakt met jullie. Daardoor kunnen jullie al wat dieper kennis maken met elkaar, zodat de hechting na de geboorte op een natuurlijke manier verder gaat. 
Lees meer...

Samen Bevallen

 

Samen sta je voor een grote verandering: jullie gaan ouders worden! Je kijkt samen uit naar de geboorte, maar jullie hebben ook vragen en onzekerheden. Tijdens de cursus Samen Bevallen krijgen jullie praktische informatie en worden jullie technieken aangeleerd die je bij de bevalling kunt toepassen.

Samen Bevallen is een vereniging die al 30 jaar zwangerschapscursussen geeft aan zwangeren mét hun partner omdat wij geloven in de kracht van een team. De verloskundige zal tijdens jullie bevalling niet continue aanwezig zijn. Vooral in de beginfase van de bevalling zullen jullie de tijd veelal samen doorbrengen. Door tijdens de cursus alle verschillende fases van het geboorteproces te bespreken, weten jullie wat je te wachten staat. Vaak geeft dat al enorm veel rust. Partners krijgen een actieve, coachende rol. Je blijft bij haar, helpt haar ontspannen, ook als het moeilijk voor haar is. Je kunt haar begeleiden bij de ademhalingsoefeningen en als ze ’t even niet meer ziet zitten, ben jij haar steun en toeverlaat. 

Een goede voorbereiding is het halve werk.

De complete cursus bestaat uit 7 avonden voor de bevalling en 1 avond na de bevalling.Elke cursusavond bestaat uit een theoretisch gedeelte en een praktisch gedeelte. De cursusleidster in Haaksbergen is: Nadine Badart 

Meer informatie is te vinden op www.samenbevallen.nl of mail naar haaksbergen@samenbevallen.nl

 

Nieuws

20-03-2017

Nieuwe test voor prenatale screening vanaf 1 april 2017: de NIPT

Vanaf 1 april 2017 is er een nieuwe prenatale screeningstest beschikbaar: de NIPT.
Hieronder vindt u meer informatie over deze vorm van prenatale screening. 

Wat is NIPT?

De NIPT (de afkorting staat voor Niet Invasieve Prenatale Test) is een nieuwe test, waarbij bloed van de zwangere wordt afgenomen en onderzocht in een laboratorium. In het bloed van de moeder is ook DNA (erfelijk materiaal) van het kind aanwezig.  Dit DNA is afkomstig van de placenta (moederkoek). Met de NIPT kan dit DNA van het kind worden onderzocht op trisomie 21 (downsyndroom), trisomie 18 (edwardssyndroom) en trisomie 13 (patausyndroom). Het laboratorium onderzoekt dan of er teveel DNA van de chromosomen 21, 18 en 13 aanwezig is. Te veel DNA van deze chromosomen is een sterke aanwijzing voor trisomie 21, 18 of 13 bij het ongeboren kind. 

NIPT heeft als voordeel dat bij de meeste zwangere vrouwen met een verhoogde kans op een kind met een trisomie 2118 of 13 na de combinatietest of vanwege een andere medische reden, geen vervolgonderzoek (vlokkentest of vruchtwaterpunctie) meer nodig is als uitslag van de NIPT niet-afwijkend is. Daardoor kunnen die vrouwen de kans op een miskraam vermijden. De kans op een miskraam bij een  vlokkentest of vruchtwaterpunctie is 3 tot 5 op de 1000 testen. 

Voor sommige vrouwen zal de keuze voor NIPT echter een extra test betekenen omdat een afwijkende uitslag van de NIPT, om zekerheid te krijgen, bevestigd moet worden met een vlokkentest of vruchtwaterpunctie. 

Wilt u meer informatie over de combinatietest en prenatale screening op downsyndroom? Kijk dan op www.rivm.nl/downscreening.

Meer informatie over de vlokkentest of over de vruchtwaterpunctie.

Hoe betrouwbaar is NIPT?

De NIPT biedt geen 100% zekerheid. Uit buitenlands onderzoek blijkt dat de test bij zwangere vrouwen met een verhoogde kans na de combinatietest het volgende kan aantonen: 
-    meer dan 99 op de 100 (99%) van de ongeboren kinderen met trisomie 21
-    97 op de 100 (97%) van de ongeboren kinderen met trisomie 18;
-    92 op de 100 (92%) van de ongeboren kinderen met trisomie 13.
De uitslag van de NIPT kan afwijkend of niet-afwijkend zijn. Bij een afwijkende uitslag van de NIPT zijn er sterke aanwijzingen dat het ongeboren kind een trisomie 21, 18 of 13 heeft. Echter, bij een afwijkende uitslag kan het voorkomen dat het kind toch geen trisomie heeft. Daarom is bij een afwijkende uitslag, om zekerheid te krijgen, een vlokkentest of vruchtwaterpunctie nodig als bevestiging van de NIPT uitslag. 
De meeste uitslagen zijn niet-afwijkend. Bij een niet-afwijkende uitslag is de kans dat het kind toch een trisomie heeft zo klein (kleiner dan 1 op 1000) dat een vervolgtest niet geadviseerd wordt. Als zwangere vrouwen met een verhoogde kans op een trisomie de NIPT laten doen en de uitslag is niet-afwijkend, is een vlokkentest of vruchtwaterpunctie niet meer nodig.

Voor nog meer vragen over deze test staan wij u natuurlijk graag te woord. 

Lees meer »

18-01-2017

Ellen ter Maat stopt bij Wel&Wee

Ellen ter Maat stopt bij Wel&Wee

Op 18 januari 1988, 29 jaar geleden, nam ik de praktijk over van mijn voorgangster juffrouw Korf. De dag ervoor was er een mooi jongetje geboren in een van de buurtschappen en dus kon ik meteen beginnen met een kraamvisite. Ik had na mijn afstuderen in juli 1987 een half jaar her en der in Nederland waargenomen maar Winterswijk zou mijn definitieve plek worden dat stond vast.

De eerste  5 ½ jaar heb ik solo gewerkt, daarna met z’n tweeën. In 1995 vestigden we ons ook in Groenlo. Linda kwam er in 1999 als derde bij en zoetjesaan groeiden we door naar een praktijk van 5 verloskundigen. Er kwamen en er gingen soms collega’s bij Wel&Wee maar de laatste jaren hadden we een fijne en stabiele ploeg. 

Toch heb ik nu het besluit genomen te stoppen als verloskundige. De onregelmatige werktijden kosten me steeds meer energie en het weegt niet meer op tegen het plezier dat het mooie vak me brengt. Dat Ineke ook is gestopt is toeval maar heeft het proces wel versneld. Ik ga de praktijk zeker missen, ik vond het fijn om zwangeren te begeleiden tijdens de zwangerschap en de bevalling. Uitleg  geven, geruststellen of juist de beslissing nemen door te sturen naar het ziekenhuis, ik heb het naar mijn beste weten gedaan. Het was een voorrecht om bij een bevalling aanwezig te mogen zijn en er samen van te genieten als het, thuis of in het ziekenhuis, meestal op eigen kracht of soms met een beetje hulp gelukt was het tot een goed einde te brengen. Ik heb een schat aan ervaringen opgedaan en ik ben dankbaar voor de vele herinneringen. Bijzonder was ook dat ik de laatste jaren steeds vaker te horen kreeg dat ik de zwangere die voor me zat of haar partner nog als baby in handen had gehad.

Linda, Nelleke en Esther zullen de praktijk voortzetten, voorlopig samen met onze waarneemster Lianne. Ze worden ondersteund door Rodien en krijgen ook nog hulp van Tom. Ik heb alle vertrouwen in ze en hoop dat ze de komende maanden een manier vinden om de het vertrek van twee collega’s een positieve draai te geven.

 Mijn werkzaamheden als coördinator van het Verloskundig Centrum Achterhoek EVA blijven gewoon doorgaan. Op deze manier blijf ik betrokken bij de ontwikkelingen in de verloskunde en blijf ik in contact met mijn collega-verloskundigen in de Oost-Achterhoek. Jullie kunnen me dus nog regelmatig tegenkomen in het SKB of bij EVA in Doetinchem.

 Ik wens jullie het allerbeste, bedankt voor het vertrouwen en de fijne samenwerking! Ellen


 

 

 

 

Lees meer »

12-01-2017

Afname navelstrengbloed bij poliklinische bevalling

Afnemen navelstrengbloed

Sinds een aantal jaar worden bij alle medische bevallingen na de geboorte van de baby bloedgassen gemeten, waaronder de pH (zuurgraad). Deze meting zegt iets over de conditie van de baby. Door de geboorte kan het bloed “te zuur” zijn geworden. Door bloed af te nemen uit de navelstreng kan dit gecontroleerd worden.

 Onderzoek

Voor onderzoek is besloten dat er gedurende 6 maanden ook bloed afgenomen wordt bij zwangeren die bij hun eigen verloskundige in het SKB bevallen, dus die op eigen verzoek poliklinisch willen bevallen.
Na deze 6 maanden gaan we de resultaten bekijken en bepalen of het noodzakelijk is om hiermee verder te gaan.

 Wat betekent dit voor jullie?

Dit zal betekenen dat de verloskundige bloed uit de navelstreng afneemt nadat de navelstreng van de baby doorgeknipt is.

Mocht het bloed “te zuur” zijn geworden, terwijl de baby in goede conditie is geboren, zal er overleg plaatsvinden met de kinderarts. In enkele gevallen zal het nodig zijn een uur na de geboorte nogmaals het bloed van de baby te controleren. Deze bloedafname gebeurt dan uit het voetje van de baby.

 Als u bezwaar heeft tegen deze afname dan kunt u dit doorgeven aan uw verloskundige.

 

Lees meer »

Meer nieuws »

Adresgegevens

Winterswijk
Balinkesstraat 4
7101 DL Winterswijk
Telefoon: 0543-516100
welenwee@gmail.com

Groenlo
Buitenschans 26
7141 EL Groenlo
Telefoon: 0543-516100
welenwee@gmail.com