Wel en Wee Verloskundigen

Spoed

Voor spoedgevallen kunt u ons bereiken op:
06 22 40 65 68

Afspraak maken?

Dit kan op maandag, dinsdag en donderdag- ochtend tussen 9.00 en 12.00 uur.
Tel. 0543-516100.

Aanmelden?

Bent u zwanger? Vul het aanmeldformulier in en wij bellen u voor het maken van een afspraak.

Aanmelden
HomeOnze praktijk › Wat doen wij?

Wat doen wij?

Wat doen wij?
Als verloskundigen begeleiden wij vrouwen tijdens de zwangerschap, de bevalling en het kraambed. Het gaat dan om in principe gezonde zwangeren zonder medische indicatie (zonder medische reden om bij de gynaecoloog onder controle te zijn). De vrouwen komen tijdens de zwangerschap gemiddeld zo'n 12 keer bij ons op controle. Tijdens die controles meten we de bloeddruk en we beoordelen de groei van de baarmoeder en het kindje met behulp van uitwendig onderzoek van de buik, waarbij we dan ook naar het hartje van de baby luisteren. Soms nemen we met een vingerprik wat bloed af om het ijzer- en/of glucosegehalte in het bloed te meten.Ook komt het wel eens voor dat we urine nakijken op de aanwezigheid van eiwit. Er is tijd voor het stellen van vragen en het bespreken van klachten. Wij geven voorlichting over uiteenlopende onderwerpen, zoals prenatale screening, het geven van borst- of flesvoeding, de plek en manier van bevallen, de hielprik etc. In het begin van de zwangerschap maken we een vroege echo en een termijnecho.
1e controle
Als u zwanger bent kunt u rechtstreeks met ons een afspraak maken; u hoeft niet eerst naar uw huisarts te gaan. Meestal verrichten we een eerste echo rond 8 á 9 weken, gerekend vanaf de eerste dag van uw laatste menstruatie. Houdt u er rekening mee dat er waarschijnlijk niet in de week dat u belt een plekje vrij is. Tijdens deze echo wordt er gekeken of de zwangerschap intact is en in de baarmoeder zit. Ook kunnen we zien of er evt. sprake is van een meerlingzwangerschap. 

Ook wordt er een intakegesprek gepland rond ongeveer tien weken zwangerschap. 

U kunt ons het beste bellen tijdens ons telefonisch spreekuur: 0543-516100 op maandag, dinsdag en donderdag van 09.00 - 12.00 uur.

Het is handig als u uw BSN nummer bij de hand heeft als u de afspraak maakt!

Ook is er de optie om het inschrijfformulier op deze site in te vullen. We nemen dan zsm contact met u op!

We willen graag dat u een geldig legitimatiebewijs en een kopie daarvan meeneemt en de (eventuele) papieren van uw huisarts of gynaecoloog.
Wat gebeurt er tijdens de intake (eerste controle) ?
Tijdens de eerste controle vragen we u naar uw gezondheid en die van uw familie. We willen weten hoe de (eventuele) voorgaande zwangerschappen zijn verlopen. We vragen naar de 1e dag van uw laatste menstruatie en aan de hand daarvan berekenen wij uw uitgerekende datum. We nemen bloed af voor onderzoek en meten uw bloeddruk. Meestal is het nog niet mogelijk om bij de eerste controle naar het hartje te luisteren, dit kan pas vanaf ongeveer 11-12 weken.  Over de eerste controle en wat er wordt onderzocht in uw bloed kunt u ook meer lezen in de folder Zwanger

Waar bevallen?
De bevalling begeleiden wij thuis of poliklinisch in het Streekziekenhuis Koningin Beatrix te Winterswijk. De keus is aan u. Het is belangrijk dat u een plek kiest die bij u past en waar u zich prettig en veilig voelt. U kunt tijdens de bevalling meestal nog uw keus wijzigen. Soms is er een medische reden waarom u in het ziekenhuis moet bevallen. Kiest u ervoor om in het ziekenhuis te bevallen zonder medische indicatie (poliklinisch), dan is hier een eigen bijdrage aan verbonden. Dit verschilt per verzekeraar, vraagt u dit dan ook na bij uw eigen verzekering.
Klachtenregeling
Als u klachten heeft over de verloskundige hulp of over de bejegening door ons, dan kunt u dit met ons bespreken. Als dit het probleem niet oplost, kunt u uw klacht voorleggen aan de Klachtencommissie van de Koninklijke Nederlandse Organisatie Verloskundigen: de K.N.O.V.

Postbus 2001
3500 GA
Utrecht
E-mail: evanmackelenbergh@knov.nl
Telefoon: 073 689 18 90

Zie ook de informatie op de website van de KNOV: Klachtenregeling.
Wet op de Geneeskundige Behandelingsovereenkomst
In de Wet op de Geneeskundige Behandelingsovereenkomst staat wat uw en onze rechten en plichten zijn. Informatie over de inhoud van deze wet vindt u op de website www.postbus51.nl, u typt als zoekterm WGBO in.

Nieuws

20-03-2017

Nieuwe test voor prenatale screening vanaf 1 april 2017: de NIPT

Vanaf 1 april 2017 is er een nieuwe prenatale screeningstest beschikbaar: de NIPT.
Hieronder vindt u meer informatie over deze vorm van prenatale screening. 

Wat is NIPT?

De NIPT (de afkorting staat voor Niet Invasieve Prenatale Test) is een nieuwe test, waarbij bloed van de zwangere wordt afgenomen en onderzocht in een laboratorium. In het bloed van de moeder is ook DNA (erfelijk materiaal) van het kind aanwezig.  Dit DNA is afkomstig van de placenta (moederkoek). Met de NIPT kan dit DNA van het kind worden onderzocht op trisomie 21 (downsyndroom), trisomie 18 (edwardssyndroom) en trisomie 13 (patausyndroom). Het laboratorium onderzoekt dan of er teveel DNA van de chromosomen 21, 18 en 13 aanwezig is. Te veel DNA van deze chromosomen is een sterke aanwijzing voor trisomie 21, 18 of 13 bij het ongeboren kind. 

NIPT heeft als voordeel dat bij de meeste zwangere vrouwen met een verhoogde kans op een kind met een trisomie 2118 of 13 na de combinatietest of vanwege een andere medische reden, geen vervolgonderzoek (vlokkentest of vruchtwaterpunctie) meer nodig is als uitslag van de NIPT niet-afwijkend is. Daardoor kunnen die vrouwen de kans op een miskraam vermijden. De kans op een miskraam bij een  vlokkentest of vruchtwaterpunctie is 3 tot 5 op de 1000 testen. 

Voor sommige vrouwen zal de keuze voor NIPT echter een extra test betekenen omdat een afwijkende uitslag van de NIPT, om zekerheid te krijgen, bevestigd moet worden met een vlokkentest of vruchtwaterpunctie. 

Wilt u meer informatie over de combinatietest en prenatale screening op downsyndroom? Kijk dan op www.rivm.nl/downscreening.

Meer informatie over de vlokkentest of over de vruchtwaterpunctie.

Hoe betrouwbaar is NIPT?

De NIPT biedt geen 100% zekerheid. Uit buitenlands onderzoek blijkt dat de test bij zwangere vrouwen met een verhoogde kans na de combinatietest het volgende kan aantonen: 
-    meer dan 99 op de 100 (99%) van de ongeboren kinderen met trisomie 21
-    97 op de 100 (97%) van de ongeboren kinderen met trisomie 18;
-    92 op de 100 (92%) van de ongeboren kinderen met trisomie 13.
De uitslag van de NIPT kan afwijkend of niet-afwijkend zijn. Bij een afwijkende uitslag van de NIPT zijn er sterke aanwijzingen dat het ongeboren kind een trisomie 21, 18 of 13 heeft. Echter, bij een afwijkende uitslag kan het voorkomen dat het kind toch geen trisomie heeft. Daarom is bij een afwijkende uitslag, om zekerheid te krijgen, een vlokkentest of vruchtwaterpunctie nodig als bevestiging van de NIPT uitslag. 
De meeste uitslagen zijn niet-afwijkend. Bij een niet-afwijkende uitslag is de kans dat het kind toch een trisomie heeft zo klein (kleiner dan 1 op 1000) dat een vervolgtest niet geadviseerd wordt. Als zwangere vrouwen met een verhoogde kans op een trisomie de NIPT laten doen en de uitslag is niet-afwijkend, is een vlokkentest of vruchtwaterpunctie niet meer nodig.

Voor nog meer vragen over deze test staan wij u natuurlijk graag te woord. 

Lees meer »

18-01-2017

Ellen ter Maat stopt bij Wel&Wee

Ellen ter Maat stopt bij Wel&Wee

Op 18 januari 1988, 29 jaar geleden, nam ik de praktijk over van mijn voorgangster juffrouw Korf. De dag ervoor was er een mooi jongetje geboren in een van de buurtschappen en dus kon ik meteen beginnen met een kraamvisite. Ik had na mijn afstuderen in juli 1987 een half jaar her en der in Nederland waargenomen maar Winterswijk zou mijn definitieve plek worden dat stond vast.

De eerste  5 ½ jaar heb ik solo gewerkt, daarna met z’n tweeën. In 1995 vestigden we ons ook in Groenlo. Linda kwam er in 1999 als derde bij en zoetjesaan groeiden we door naar een praktijk van 5 verloskundigen. Er kwamen en er gingen soms collega’s bij Wel&Wee maar de laatste jaren hadden we een fijne en stabiele ploeg. 

Toch heb ik nu het besluit genomen te stoppen als verloskundige. De onregelmatige werktijden kosten me steeds meer energie en het weegt niet meer op tegen het plezier dat het mooie vak me brengt. Dat Ineke ook is gestopt is toeval maar heeft het proces wel versneld. Ik ga de praktijk zeker missen, ik vond het fijn om zwangeren te begeleiden tijdens de zwangerschap en de bevalling. Uitleg  geven, geruststellen of juist de beslissing nemen door te sturen naar het ziekenhuis, ik heb het naar mijn beste weten gedaan. Het was een voorrecht om bij een bevalling aanwezig te mogen zijn en er samen van te genieten als het, thuis of in het ziekenhuis, meestal op eigen kracht of soms met een beetje hulp gelukt was het tot een goed einde te brengen. Ik heb een schat aan ervaringen opgedaan en ik ben dankbaar voor de vele herinneringen. Bijzonder was ook dat ik de laatste jaren steeds vaker te horen kreeg dat ik de zwangere die voor me zat of haar partner nog als baby in handen had gehad.

Linda, Nelleke en Esther zullen de praktijk voortzetten, voorlopig samen met onze waarneemster Lianne. Ze worden ondersteund door Rodien en krijgen ook nog hulp van Tom. Ik heb alle vertrouwen in ze en hoop dat ze de komende maanden een manier vinden om de het vertrek van twee collega’s een positieve draai te geven.

 Mijn werkzaamheden als coördinator van het Verloskundig Centrum Achterhoek EVA blijven gewoon doorgaan. Op deze manier blijf ik betrokken bij de ontwikkelingen in de verloskunde en blijf ik in contact met mijn collega-verloskundigen in de Oost-Achterhoek. Jullie kunnen me dus nog regelmatig tegenkomen in het SKB of bij EVA in Doetinchem.

 Ik wens jullie het allerbeste, bedankt voor het vertrouwen en de fijne samenwerking! Ellen


 

 

 

 

Lees meer »

12-01-2017

Afname navelstrengbloed bij poliklinische bevalling

Afnemen navelstrengbloed

Sinds een aantal jaar worden bij alle medische bevallingen na de geboorte van de baby bloedgassen gemeten, waaronder de pH (zuurgraad). Deze meting zegt iets over de conditie van de baby. Door de geboorte kan het bloed “te zuur” zijn geworden. Door bloed af te nemen uit de navelstreng kan dit gecontroleerd worden.

 Onderzoek

Voor onderzoek is besloten dat er gedurende 6 maanden ook bloed afgenomen wordt bij zwangeren die bij hun eigen verloskundige in het SKB bevallen, dus die op eigen verzoek poliklinisch willen bevallen.
Na deze 6 maanden gaan we de resultaten bekijken en bepalen of het noodzakelijk is om hiermee verder te gaan.

 Wat betekent dit voor jullie?

Dit zal betekenen dat de verloskundige bloed uit de navelstreng afneemt nadat de navelstreng van de baby doorgeknipt is.

Mocht het bloed “te zuur” zijn geworden, terwijl de baby in goede conditie is geboren, zal er overleg plaatsvinden met de kinderarts. In enkele gevallen zal het nodig zijn een uur na de geboorte nogmaals het bloed van de baby te controleren. Deze bloedafname gebeurt dan uit het voetje van de baby.

 Als u bezwaar heeft tegen deze afname dan kunt u dit doorgeven aan uw verloskundige.

 

Lees meer »

Meer nieuws »

Adresgegevens

Winterswijk
Balinkesstraat 4
7101 DL Winterswijk
Telefoon: 0543-516100
welenwee@gmail.com

Groenlo
Buitenschans 26
7141 EL Groenlo
Telefoon: 0543-516100
welenwee@gmail.com