Wel en Wee Verloskundigen

Spoed

Voor spoedgevallen kunt u ons bereiken op:
06 22 40 65 68

Afspraak maken?

Dit kan op maandag t/m donderdagochtend tussen 9.00 en 12.00 uur en maandag t/m woensdagmiddag tussen 13.00 en 15.00 uur.
Tel. 0543-516100.

Aanmelden?

Bent u zwanger? Vul het aanmeldformulier in en wij bellen u voor het maken van een afspraak.

Aanmelden
HomeExtra › Tongriem klieven
Aanmelden

Tongriem klieven

Korte tongriem

Wat is een kort tongriempje?

Het tongriempje (frenulumlinguae) is het membraan waarmee de tong vastzit aan de bodem van de mond. Een te kort, of te strak tongriempje bij een pasgeborene kan tot problemen leiden bij de borstvoeding. Een kort tongriempje kan de pasgeborene beperken in het goed naar voren brengen van de tong. Dit bemoeilijkt het omvatten van de tepel en de tepelhof en het eruit drinken van de melk. Het vacuüm wordt dan snel verbroken, waardoor er een klikkend of smakkend geluid tijdens het borstvoeden te horen is. Hierdoor ontstaat mogelijk onrust en frustratie bij de pasgeborene en dit kan leiden tot slecht drinken en onvoldoende groei. Ondanks goed aanleggen kunnen er door het veranderde zuigpatroon tepelkloven bij de moeder ontstaan. Door de slechte drainage van melk uit de borst kan er een borstontsteking ontstaan. Ook kan de melkproductie teruglopen als gevolg van de verminderde zuigkracht van de pasgeborene. Ongeveer 75% van de moeders met een baby met een te korte tongriem, geeft borstvoedingsproblemen aan.

Er bestaat in Nederland geen eenduidige mening over het beleid en de behandeling van een te korte tongriem. In onze verloskundigenpraktijk zijn wij van mening, dat het wel degelijk het overwegen waard is, om een verkorte tongriem te klieven. Wij hebben ons daarom geschoold in het doorknippen van een tongriem.

 
Mogelijke symptomen korte tongriem

- pijnlijke tepels/tepelkloven
- problemen bij het aanleggen
- vaak loslaten tijdens voeden
- gewichtsafname of onvoldoende groei

 Risico’s bij een korte tongriem:

- Borstvoedingsproblemen
- Spraakproblemen
- Gebitsproblemen
- Problemen bij bespelen blaasinstrument
- Problemen bij het zoenen

 Het klieven van de tongriem

De procedure van het klieven van de tongriem duurt slechts een paar seconden. De tong wordt iets omhoog gehouden, zodat het tongriempje goed zichtbaar is. Met behulp van een klein, steriel schaartje wordt het tongriempje ingeknipt. Vaak komen hier een paar druppeltjes bloed bij kijken, maar dit stopt vrijwel direct na het deppen met een gaasje. De baby kan direct na het klieven van de tongriem aan de borst. Verdoving is niet noodzakelijk bij kinderen met een leeftijd jonger dan 1 jaar, aangezien het tongriempje weinig bloedvaten en zenuwen bevat. Het doet niet meer pijn dan een prik voor een verdoving. Wij klieven tot ongeveer 6 weken na de geboorte! Dit doen we het liefst aan huis. Bij Wel en Wee zijn Esther en Linda de verloskundigen die de tongriem komen klieven. 

Kosten

Voor het klieven van de tongriem brengen wij €35,00 in rekening als je niet bij ons onder controle bent geweest. Ben je bij ons geweest dan doen we dit gratis. Wij zullen  de factuur per post toezenden. Wij klieven evt. ook voor andere praktijken!

Nieuws

14-01-2019

Waarneemster Anke ten Barge

Sinds 1 januari hebben wij een nieuwe waarneemster! Anke ten Barge uit Winterswijk zal bij ons in de praktijk waarnemen bij drukte, vakanties, ziekte etc. Je kunt haar tegenkomen tijdens het spreekuur, de bevalling en/of de kraamvisites. Anke is tevens werkzaam in het SKB als klinisch verloskundige. Wij zijn blij dat Anke ons team komt versterken! Lees meer »

25-05-2018

Privacyreglement van onze praktijk

Lees meer »

20-03-2017

Nieuwe test voor prenatale screening vanaf 1 april 2017: de NIPT

Vanaf 1 april 2017 is er een nieuwe prenatale screeningstest beschikbaar: de NIPT.
Hieronder vindt u meer informatie over deze vorm van prenatale screening. 

Wat is NIPT?

De NIPT (de afkorting staat voor Niet Invasieve Prenatale Test) is een nieuwe test, waarbij bloed van de zwangere wordt afgenomen en onderzocht in een laboratorium. In het bloed van de moeder is ook DNA (erfelijk materiaal) van het kind aanwezig.  Dit DNA is afkomstig van de placenta (moederkoek). Met de NIPT kan dit DNA van het kind worden onderzocht op trisomie 21 (downsyndroom), trisomie 18 (edwardssyndroom) en trisomie 13 (patausyndroom). Het laboratorium onderzoekt dan of er teveel DNA van de chromosomen 21, 18 en 13 aanwezig is. Te veel DNA van deze chromosomen is een sterke aanwijzing voor trisomie 21, 18 of 13 bij het ongeboren kind.

Lees meer »

Meer nieuws »

Adresgegevens

Winterswijk
Balinkesstraat 4
7101 DL Winterswijk
Telefoon: 0543-516100
info@welenweeverloskundigen.nl

Groenlo
Buitenschans 26
7141 EL Groenlo
Telefoon: 0543-516100
info@welenweeverloskundigen.nl