Wel en Wee Verloskundigen

Spoed

Voor spoedgevallen kunt u ons bereiken op:
06 22 40 65 68

Afspraak maken?

Dit kan op maandag, dinsdag en donderdag- ochtend tussen 9.00 en 12.00 uur.
Tel. 0543-516100.

Aanmelden?

Bent u zwanger? Vul het aanmeldformulier in en wij bellen u voor het maken van een afspraak.

Aanmelden
HomeBevalling › Het begint

Het begint

De bevalling
In ongeveer 90% van de gevallen begint een bevalling met weeën en in 10% met het breken van de vliezen. Meestal komen de weeën eerst onregelmatig, maar soms beginnen ze ook direct heftig om de 2-3 minuten. Een wee heeft een aanloop, een hoogtepunt en zakt dan weer langzaam af. De buik wordt dan hard en is pijnlijk. Tijdens de weeën kunt u meestal niet meer praten. Goede weeën duren ongeveer 60-90 seconden en komen meestal om de 3-5 minuten. Meestal zijn de weeën als ze beginnen nog goed te verdragen, maar hoe langer ze duren hoe pijnlijker ze worden. Als u twijfelt of u weeën heeft dan zijn het meestal nog geen goede weeën. Tijdens de weeën kan u wat helder bloed en slijm verliezen, dit is normaal en betekent dat de ontsluiting is begonnen.

De bevalling bestaat uit verschillende fases:
  • De voorbereidende fase: de weeën zijn nog onregelmatig en kort (30-45 sec); vaak lukt het nog om dingen te doen en wat te eten. In deze fase wordt de baarmoedermond weker (zachter) en verstrijkt (wordt korter) en ontstaat het begin van de ontsluiting. Het kan per persoon erg verschillen hoe lang deze fase duurt.
  • De actieve fase: de weeën worden regelmatig, ze komen elke 2-3 minuten terug; duren zeker een minuut en zijn moeilijker op te vangen. Meestal kunt u tijdens de weeën niet meer praten. Dit is de fase waarin de daadwerkelijke ontsluiting plaatsvindt. Als het zwaar wordt, zoek dan een houding waarin u de weeën het beste op kunt vangen. Voor de indaling van het kindje en het bevorderen van de ontsluiting, is het het beste om dit zoveel mogelijk rechtop te doen (zittend, lopend, hangend aan uw partner of de deur, op handen en knieën). Dit kan ook in bad of onder de douche. Probeer nog regelmatig iets te drinken en neem iets energierijks (bijv. dextro). Ook is het belangrijk dat u regelmatig naar het toilet gaat. Zo zorgt u ervoor dat u een lege blaas houdt en dat de baarmoeder goed samen kan trekken. Bij een eerste kindje vordert de ontsluiting nu met gemiddeld één centimeter per uur. Bij een tweede kindje gaat dit vaak sneller.
  • Bij een tweede of volgend kindje heeft u kans op voorweeën: weeën die een poosje regelmatig komen, maar ook weer afzakken.

Als de bevalling doorzet
Kunt u alvast 2 kruiken vullen met kokend water (tot er een kop op zit); controleer of deze niet lekken. Doe de kruikenzakken er omheen. Om de ene kruik rolt u de kleertjes van de baby, met een mutsje, een luier en hieromheen rolt u een hydrofiel luier. Om de andere kruik rolt u 2 hydrofiele luiers en een celstof matje en een 2e mutsje.
Zorg ervoor dat het lekker warm is op de kamer waar u wilt bevallen (+/- 23 graden).

Bloedverlies of verlies van slijmprop
Een klein beetje slijm- en/of bloedverlies aan het eind van de zwangerschap kan een teken zijn dat de bevalling gaat beginnen, maar dit hoeft niet! Het verliezen van de slijmprop zegt eveneens niets over het tijdstip van bevallen. De slijmprop kan al verloren worden, een week voordat de daadwerkelijk bevalling begint. Heeft u zoveel helderrood bloedverlies als bij een menstruatie of lijkt het alsof er een kraantje open staat en komen er stolsels mee, dan is dat niet normaal en moet u ons direct bellen!

Het breken van de vliezen
De bevalling kan ook beginnen met het breken van de vliezen, maar dit gebeurt maar in 10% van de gevallen. Meestal is het heel duidelijk te merken dat de vliezen gebroken zijn omdat u ineens veel vocht verliest. Het kan echter ook zijn dat het niet zo duidelijk is. Als u twijfelt of het vruchtwater is of misschien wel afscheiding of urine leg dan een wit kraamverband in uw onderbroek. Zo kunt u de kleur goed bekijken en kunnen wij ook goed zien/ruiken of het vruchtwater is. Vruchtwater ruikt namelijk zoetig. Gooi dit maandverband dus ook niet weg!

Het vruchtwater kan meerdere kleuren hebben. Normaal gesproken ziet het er helder en soms wit of wat troebel uit, net als water. Soms is het wit en troebel met witte vlokjes erin, dit is huidsmeer van de baby. Het kan ook rozig zijn, als u wat bloedverlies heeft. Het vruchtwater kan ook groen, geel of bruin zijn. Dit is een teken dat de baby in het vruchtwater heeft gepoept. Dit kan een teken zijn dat de baby het benauwd heeft of heeft gehad. De bevalling wordt dan in het ziekenhuis vervolgd omdat de harttonen van de baby continu in de gaten moeten worden gehouden.

Als de vliezen langer dan 24 uur gebroken zijn en u heeft nog geen weeën, dan wordt de bevalling in het ziekenhuis afgemaakt i.v.m infectiegevaar voor de baby. Als de vliezen 72 uur gebroken zijn en u heeft nog geen goede ontsluitingsweeën gekregen, wordt u ingeleid in het ziekenhuis. U krijgt dan een infuus met weeënmakers en de harttonen van de baby worden continu in de gaten gehouden.

Nieuws

20-03-2017

Nieuwe test voor prenatale screening vanaf 1 april 2017: de NIPT

Vanaf 1 april 2017 is er een nieuwe prenatale screeningstest beschikbaar: de NIPT.
Hieronder vindt u meer informatie over deze vorm van prenatale screening. 

Wat is NIPT?

De NIPT (de afkorting staat voor Niet Invasieve Prenatale Test) is een nieuwe test, waarbij bloed van de zwangere wordt afgenomen en onderzocht in een laboratorium. In het bloed van de moeder is ook DNA (erfelijk materiaal) van het kind aanwezig.  Dit DNA is afkomstig van de placenta (moederkoek). Met de NIPT kan dit DNA van het kind worden onderzocht op trisomie 21 (downsyndroom), trisomie 18 (edwardssyndroom) en trisomie 13 (patausyndroom). Het laboratorium onderzoekt dan of er teveel DNA van de chromosomen 21, 18 en 13 aanwezig is. Te veel DNA van deze chromosomen is een sterke aanwijzing voor trisomie 21, 18 of 13 bij het ongeboren kind. 

NIPT heeft als voordeel dat bij de meeste zwangere vrouwen met een verhoogde kans op een kind met een trisomie 2118 of 13 na de combinatietest of vanwege een andere medische reden, geen vervolgonderzoek (vlokkentest of vruchtwaterpunctie) meer nodig is als uitslag van de NIPT niet-afwijkend is. Daardoor kunnen die vrouwen de kans op een miskraam vermijden. De kans op een miskraam bij een  vlokkentest of vruchtwaterpunctie is 3 tot 5 op de 1000 testen. 

Voor sommige vrouwen zal de keuze voor NIPT echter een extra test betekenen omdat een afwijkende uitslag van de NIPT, om zekerheid te krijgen, bevestigd moet worden met een vlokkentest of vruchtwaterpunctie. 

Wilt u meer informatie over de combinatietest en prenatale screening op downsyndroom? Kijk dan op www.rivm.nl/downscreening.

Meer informatie over de vlokkentest of over de vruchtwaterpunctie.

Hoe betrouwbaar is NIPT?

De NIPT biedt geen 100% zekerheid. Uit buitenlands onderzoek blijkt dat de test bij zwangere vrouwen met een verhoogde kans na de combinatietest het volgende kan aantonen: 
-    meer dan 99 op de 100 (99%) van de ongeboren kinderen met trisomie 21
-    97 op de 100 (97%) van de ongeboren kinderen met trisomie 18;
-    92 op de 100 (92%) van de ongeboren kinderen met trisomie 13.
De uitslag van de NIPT kan afwijkend of niet-afwijkend zijn. Bij een afwijkende uitslag van de NIPT zijn er sterke aanwijzingen dat het ongeboren kind een trisomie 21, 18 of 13 heeft. Echter, bij een afwijkende uitslag kan het voorkomen dat het kind toch geen trisomie heeft. Daarom is bij een afwijkende uitslag, om zekerheid te krijgen, een vlokkentest of vruchtwaterpunctie nodig als bevestiging van de NIPT uitslag. 
De meeste uitslagen zijn niet-afwijkend. Bij een niet-afwijkende uitslag is de kans dat het kind toch een trisomie heeft zo klein (kleiner dan 1 op 1000) dat een vervolgtest niet geadviseerd wordt. Als zwangere vrouwen met een verhoogde kans op een trisomie de NIPT laten doen en de uitslag is niet-afwijkend, is een vlokkentest of vruchtwaterpunctie niet meer nodig.

Voor nog meer vragen over deze test staan wij u natuurlijk graag te woord. 

Lees meer »

18-01-2017

Ellen ter Maat stopt bij Wel&Wee

Ellen ter Maat stopt bij Wel&Wee

Op 18 januari 1988, 29 jaar geleden, nam ik de praktijk over van mijn voorgangster juffrouw Korf. De dag ervoor was er een mooi jongetje geboren in een van de buurtschappen en dus kon ik meteen beginnen met een kraamvisite. Ik had na mijn afstuderen in juli 1987 een half jaar her en der in Nederland waargenomen maar Winterswijk zou mijn definitieve plek worden dat stond vast.

De eerste  5 ½ jaar heb ik solo gewerkt, daarna met z’n tweeën. In 1995 vestigden we ons ook in Groenlo. Linda kwam er in 1999 als derde bij en zoetjesaan groeiden we door naar een praktijk van 5 verloskundigen. Er kwamen en er gingen soms collega’s bij Wel&Wee maar de laatste jaren hadden we een fijne en stabiele ploeg. 

Toch heb ik nu het besluit genomen te stoppen als verloskundige. De onregelmatige werktijden kosten me steeds meer energie en het weegt niet meer op tegen het plezier dat het mooie vak me brengt. Dat Ineke ook is gestopt is toeval maar heeft het proces wel versneld. Ik ga de praktijk zeker missen, ik vond het fijn om zwangeren te begeleiden tijdens de zwangerschap en de bevalling. Uitleg  geven, geruststellen of juist de beslissing nemen door te sturen naar het ziekenhuis, ik heb het naar mijn beste weten gedaan. Het was een voorrecht om bij een bevalling aanwezig te mogen zijn en er samen van te genieten als het, thuis of in het ziekenhuis, meestal op eigen kracht of soms met een beetje hulp gelukt was het tot een goed einde te brengen. Ik heb een schat aan ervaringen opgedaan en ik ben dankbaar voor de vele herinneringen. Bijzonder was ook dat ik de laatste jaren steeds vaker te horen kreeg dat ik de zwangere die voor me zat of haar partner nog als baby in handen had gehad.

Linda, Nelleke en Esther zullen de praktijk voortzetten, voorlopig samen met onze waarneemster Lianne. Ze worden ondersteund door Rodien en krijgen ook nog hulp van Tom. Ik heb alle vertrouwen in ze en hoop dat ze de komende maanden een manier vinden om de het vertrek van twee collega’s een positieve draai te geven.

 Mijn werkzaamheden als coördinator van het Verloskundig Centrum Achterhoek EVA blijven gewoon doorgaan. Op deze manier blijf ik betrokken bij de ontwikkelingen in de verloskunde en blijf ik in contact met mijn collega-verloskundigen in de Oost-Achterhoek. Jullie kunnen me dus nog regelmatig tegenkomen in het SKB of bij EVA in Doetinchem.

 Ik wens jullie het allerbeste, bedankt voor het vertrouwen en de fijne samenwerking! Ellen


 

 

 

 

Lees meer »

12-01-2017

Afname navelstrengbloed bij poliklinische bevalling

Afnemen navelstrengbloed

Sinds een aantal jaar worden bij alle medische bevallingen na de geboorte van de baby bloedgassen gemeten, waaronder de pH (zuurgraad). Deze meting zegt iets over de conditie van de baby. Door de geboorte kan het bloed “te zuur” zijn geworden. Door bloed af te nemen uit de navelstreng kan dit gecontroleerd worden.

 Onderzoek

Voor onderzoek is besloten dat er gedurende 6 maanden ook bloed afgenomen wordt bij zwangeren die bij hun eigen verloskundige in het SKB bevallen, dus die op eigen verzoek poliklinisch willen bevallen.
Na deze 6 maanden gaan we de resultaten bekijken en bepalen of het noodzakelijk is om hiermee verder te gaan.

 Wat betekent dit voor jullie?

Dit zal betekenen dat de verloskundige bloed uit de navelstreng afneemt nadat de navelstreng van de baby doorgeknipt is.

Mocht het bloed “te zuur” zijn geworden, terwijl de baby in goede conditie is geboren, zal er overleg plaatsvinden met de kinderarts. In enkele gevallen zal het nodig zijn een uur na de geboorte nogmaals het bloed van de baby te controleren. Deze bloedafname gebeurt dan uit het voetje van de baby.

 Als u bezwaar heeft tegen deze afname dan kunt u dit doorgeven aan uw verloskundige.

 

Lees meer »

Meer nieuws »

Adresgegevens

Winterswijk
Balinkesstraat 4
7101 DL Winterswijk
Telefoon: 0543-516100
welenwee@gmail.com

Groenlo
Buitenschans 26
7141 EL Groenlo
Telefoon: 0543-516100
welenwee@gmail.com