Wel en Wee Verloskundigen

Spoed

Voor spoedgevallen kunt u ons bereiken op:
06 22 40 65 68

Afspraak maken?

Dit kan op maandag t/m donderdagochtend tussen 9.00 en 12.00 uur en maandag t/m woensdagmiddag tussen 13.00 en 15.00 uur.
Tel. 0543-516100.

Aanmelden?

Bent u zwanger? Vul het aanmeldformulier in en wij bellen u voor het maken van een afspraak.

Aanmelden
HomeBevalling › Het begint
Aanmelden

Het begint

De bevalling
In ongeveer 90% van de gevallen begint een bevalling met weeën en in 10% met het breken van de vliezen. Meestal komen de weeën eerst onregelmatig, maar soms beginnen ze ook direct heftig om de 2-3 minuten. Een wee heeft een aanloop, een hoogtepunt en zakt dan weer langzaam af. De buik wordt dan hard en is pijnlijk. Tijdens de weeën kunt u meestal niet meer praten. Goede weeën duren ongeveer 60-90 seconden en komen meestal om de 3-5 minuten. Meestal zijn de weeën als ze beginnen nog goed te verdragen, maar hoe langer ze duren hoe pijnlijker ze worden. Als u twijfelt of u weeën heeft dan zijn het meestal nog geen goede weeën. Tijdens de weeën kan u wat helder bloed en slijm verliezen, dit is normaal en betekent dat de ontsluiting is begonnen.

De bevalling bestaat uit verschillende fases:
  • De voorbereidende fase: de weeën zijn nog onregelmatig en kort (30-45 sec); vaak lukt het nog om dingen te doen en wat te eten. In deze fase wordt de baarmoedermond weker (zachter) en verstrijkt (wordt korter) en ontstaat het begin van de ontsluiting. Het kan per persoon erg verschillen hoe lang deze fase duurt.
  • De actieve fase: de weeën worden regelmatig, ze komen elke 2-3 minuten terug; duren zeker een minuut en zijn moeilijker op te vangen. Meestal kunt u tijdens de weeën niet meer praten. Dit is de fase waarin de daadwerkelijke ontsluiting plaatsvindt. Als het zwaar wordt, zoek dan een houding waarin u de weeën het beste op kunt vangen. Voor de indaling van het kindje en het bevorderen van de ontsluiting, is het het beste om dit zoveel mogelijk rechtop te doen (zittend, lopend, hangend aan uw partner of de deur, op handen en knieën). Dit kan ook in bad of onder de douche. Probeer nog regelmatig iets te drinken en neem iets energierijks (bijv. dextro). Ook is het belangrijk dat u regelmatig naar het toilet gaat. Zo zorgt u ervoor dat u een lege blaas houdt en dat de baarmoeder goed samen kan trekken. Bij een eerste kindje vordert de ontsluiting nu met gemiddeld één centimeter per uur. Bij een tweede kindje gaat dit vaak sneller.
  • Bij een tweede of volgend kindje heeft u kans op voorweeën: weeën die een poosje regelmatig komen, maar ook weer afzakken.

Als de bevalling doorzet
Kunt u alvast 2 kruiken vullen met kokend water (tot er een kop op zit); controleer of deze niet lekken. Doe de kruikenzakken er omheen. Om de ene kruik rolt u de kleertjes van de baby, met een mutsje, een luier en hieromheen rolt u een hydrofiel luier. Om de andere kruik rolt u 2 hydrofiele luiers en een celstof matje en een 2e mutsje.
Zorg ervoor dat het lekker warm is op de kamer waar u wilt bevallen (+/- 23 graden).

Bloedverlies of verlies van slijmprop
Een klein beetje slijm- en/of bloedverlies aan het eind van de zwangerschap kan een teken zijn dat de bevalling gaat beginnen, maar dit hoeft niet! Het verliezen van de slijmprop zegt eveneens niets over het tijdstip van bevallen. De slijmprop kan al verloren worden, een week voordat de daadwerkelijk bevalling begint. Heeft u zoveel helderrood bloedverlies als bij een menstruatie of lijkt het alsof er een kraantje open staat en komen er stolsels mee, dan is dat niet normaal en moet u ons direct bellen!

Het breken van de vliezen
De bevalling kan ook beginnen met het breken van de vliezen, maar dit gebeurt maar in 10% van de gevallen. Meestal is het heel duidelijk te merken dat de vliezen gebroken zijn omdat u ineens veel vocht verliest. Het kan echter ook zijn dat het niet zo duidelijk is. Als u twijfelt of het vruchtwater is of misschien wel afscheiding of urine leg dan een wit kraamverband in uw onderbroek. Zo kunt u de kleur goed bekijken en kunnen wij ook goed zien/ruiken of het vruchtwater is. Vruchtwater ruikt namelijk zoetig. Gooi dit maandverband dus ook niet weg!

Het vruchtwater kan meerdere kleuren hebben. Normaal gesproken ziet het er helder en soms wit of wat troebel uit, net als water. Soms is het wit en troebel met witte vlokjes erin, dit is huidsmeer van de baby. Het kan ook rozig zijn, als u wat bloedverlies heeft. Het vruchtwater kan ook groen, geel of bruin zijn. Dit is een teken dat de baby in het vruchtwater heeft gepoept. Dit kan een teken zijn dat de baby het benauwd heeft of heeft gehad. De bevalling wordt dan in het ziekenhuis vervolgd omdat de harttonen van de baby continu in de gaten moeten worden gehouden.

Als de vliezen langer dan 24 uur gebroken zijn en u heeft nog geen weeën, dan wordt de bevalling in het ziekenhuis vervolgd i.v.m infectiegevaar voor de baby. Als de vliezen 72 uur gebroken zijn en u heeft nog geen goede ontsluitingsweeën gekregen, wordt u ingeleid in het ziekenhuis. U krijgt dan een infuus met weeënmakers en de harttonen van de baby worden continu in de gaten gehouden.

Nieuws

29-09-2020

Update Corona 29-09-2020

Het Coronavirus blijft ons allen helaas in zijn greep houden. Naar aanleiding van de persconferentie gisteravond willen wij jullie zwangeren graag attenderen op de volgende verzoeken:

-Bij verkoudheid, hoesten, benauwdheid of koorts graag eerst bellen naar de praktijk of de afspraak wel door kan gaan of dat deze op een later tijdstip gepland wordt. En laat je zsm testen.
-Indien er binnen het gezin mensen deze klachten hebben en evt. wachten op een testuitslag dan ook graag even met ons overleggen of de afspraak verzet dient te worden.
-Kom zoveel mogelijk alleen naar de controleafspraak indien mogelijk! Wij begrijpen dat je in sommige gevallen graag een tweede persoon mee wilt nemen. Dit kan je partner of je kind zijn of 1 andere begeleider. Als er bij bron- en contactonderzoek blijkt dat er een besmetting binnen onze praktijk is, verwachten we van je dat je zelf deze tweede persoon op de hoogte stelt.
-Als er in de wachtkamer al 6 personen aanwezig zijn verzoeken we je even buiten te wachten totdat er iemand weg is. Dit omdat we anders de 1,5 meter niet kunnen waarborgen.
-Bij binnenkomst op de praktijk graag even je handen ontsmetten bij de desinfectiezuil.
-Het kan zijn dat we tijdens sommige controles een mondmasker dragen. Dit is niet perse noodzakelijk bij alle controles maar wel als we veel binnen de 1,5 meter moeten werken of langduriger contact hebben met jullie.
-Tot nu toe kunnen we alle controles gelukkig nog door laten gaan, maar het kan zijn dat hier in de komende weken verandering in gaat komen. Dit is afhankelijk van of we Corona buiten onze praktijk kunnen houden.
-We merken dat er tijdens de kraamvisites soms veel bezoek is. We zullen dan vragen om even naar een andere ruimte te gaan om onze verschillende contacten zoveel mogelijk te beperken.

Wij realiseren ons dat we soms veel van jullie vragen en hopen ook dat we onze maatregelen ook snel weer terug kunnen draaien. We moeten het echt met ons allen doen.
#samensterktegencorona Lees meer »

14-01-2019

Waarneemster Anke ten Barge

Sinds 1 januari hebben wij een nieuwe waarneemster! Anke ten Barge uit Winterswijk zal bij ons in de praktijk waarnemen bij drukte, vakanties, ziekte etc. Je kunt haar tegenkomen tijdens het spreekuur, de bevalling en/of de kraamvisites. Anke is tevens werkzaam in het SKB als klinisch verloskundige. Wij zijn blij dat Anke ons team komt versterken! Lees meer »

Meer nieuws »

Adresgegevens

Winterswijk
Balinkesstraat 4
7101 DL Winterswijk
Telefoon: 0543-516100
info@welenweeverloskundigen.nl

Groenlo
Vers Gras, fysiotherapiepraktijk
Tramstraat 8
7141 EG Groenlo
Telefoon: 0543-516100
info@welenweeverloskundigen.nl