Wel en Wee Verloskundigen

Spoed

Voor spoedgevallen kunt u ons bereiken op:
06 22 40 65 68

Afspraak maken?

Dit kan op maandag, dinsdag en donderdag- ochtend tussen 9.00 en 12.00 uur.
Tel. 0543-516100.

Aanmelden?

Bent u zwanger? Vul het aanmeldformulier in en wij bellen u voor het maken van een afspraak.

Aanmelden
HomeKraambed › Borstvoeding

Borstvoeding

Borstvoeding
Borstvoeding is de beste voeding voor uw baby! Borstvoeding is qua samenstelling beter aangepast aan de behoeften van een pasgeborene dan kunstvoeding. Dit geldt onder andere voor de essentiële aminozuren en vetzuren die borstvoeding bevat. Borstvoeding bevat verder belangrijke antistoffen die de baby beschermen tegen ziektes. Kinderen die langere tijd borstvoeding hebben gehad, hebben minder darminfecties, luchtweginfecties, urineweginfecties en middenoorontstekingen. Kinderen die borstvoeding hebben gekregen hebben een beter ontwikkeld gezichtsvermogen. Prematuur (te vroeg) geboren baby's scoren op latere leeftijd beter op ontwikkelingstesten als zij borstvoeding krijgen, dan baby's die kunstvoeding krijgen. Ook is het aantal ziekenhuisopnamen bij borstgevoede kinderen lager dan bij kinderen die kunstvoeding krijgen. Kunstgevoede kinderen worden in het eerste jaar vijf keer zo vaak opgenomen in het ziekenhuis als borstgevoede kinderen. Baby's die borstvoeding krijgen zijn over het algemeen minder vaak en minder ernstig ziek, ook op latere leeftijd. Zo hebben borstgevoede kinderen minder kans op het krijgen van hart- en vaatziekten, bepaalde chronische darmziekten zoals de ziekte van Crohn en insuline afhankelijk diabetes mellitus (suikerziekte). Kinderen met een aanleg voor allergie, zullen minder snel klachten hebben, als zij de eerste zes maanden alleen borstvoeding krijgen. De allergische verschijnselen zullen ook minder zijn. Borstvoeding is ook gezond voor de moeder, altijd vers, gratis en gemakkelijk. Gezonde voeding voor de moeder is heel wat goedkoper dan flesvoeding. De baarmoeder trekt na de bevalling sneller samen, het vloeien na de bevalling duurt daardoor dan ook korter. Verder heeft de moeder minder kans op kanker aan de eierstokken, borstkanker en osteoporose (botontkalking). Het is goed om als u borstvoeding wil gaan geven u hierop alvast voor te bereiden. Hoe beter u zich voorbereidt, hoe beter u weet wat u kunt doen om de borstvoeding te laten slagen en tot een prettige ervaring te maken voor moeder en kind. Hieronder leest u hoe u dit aan kan pakken.
Praktische en eerlijke informatie over het geven van borstvoeding vinden wij belangrijk!
We zijn dan ook blij dat Mies van Lactatiekundige Mies de borstvoedingscursus zal gaan verzorgen.
 
Deze cursus geeft je inzicht in wat je kunt verwachten als je start met het geven van borstvoeding aan je pasgeboren kindje. Ook is er ruimte voor vragen aan de lactatiekundige en de kraamverzorgende. Je kunt je aanmelden via www.lactatiekundigemies.nl/cursus-borstvoeding. Vanzelfsprekend mag je ook een introducé meenemen.
 
Wat wordt in de cursus behandeld?
• waarom borstvoeding;
• hoe werkt de borst;
• aanleggen: wanneer, hoe vaak, hoe lang;
• rol van de partner;
• hoe weet je of het goed gaat;
• wat doe je bij problemen.
 
 In 2017 wordt de cursus op de volgende data gegeven:
| 8 februari| 12 april| 28 juni| 2 augustus| 11 oktober| 6 december|
 
 
Praktische informatie
• de kosten voor de cursus zijn € 25 per persoon (€ 10 extra voor een introducé).
   U kunt aan het begin van de cursusavond contant of met de pin betalen;
• sommige verzekeraars geven een vergoeding voor het volgen van deze cursus;
• de cursus start om 19.30 uur en duurt ongeveer twee uur;
• de meeste deelnemers volgen de cursus tussen de 30-36 weken zwangerschap;
• per groep kunnen maximaal 20 personen deelnemen.


Vitamine-K
Als u volledige borstvoeding geeft heeft uw kindje de eerste drie maanden vitamine-K druppels nodig. Dit zorgt voor een betere bloedstolling. Op het moment wordt er met twee protocollen m.b.t. Vitamine-K gewerkt. U hoort aan het einde van het kraambed als wij de zorg afsluiten, of uw kindje wel of geen Vitamine-K moet hebben.

Voeden onder werktijd
In de wet is het zo geregeld dat de werkgever verplicht is tijd te geven en een ruimte beschikbaar te stellen om uw kindje te voeden of moedermelk af te kolven onder werktijd. Als u dit van plan bent, bent u verplicht dit tijdens uw zwangerschap met uw werkgever te bespreken. De precieze regels zijn na te lezen in een folder die te bestellen is bij de Vereniging Borstvoeding Natuurlijk; www.borstvoedingnatuurlijk.nl

Lactatiekundige
Er zijn in de regio lactatiekundigen werkzaam:

Lactatiekundige Mies:

Mies geeft de voorlichtingsavonden in onze praktijk.
www.lactatiekundigemies.nl
06-30270762

Lactatiekundigen praktijk MaMa.

Marlinda Roes
Nieuweweg 2
7078 AC Megchelen
info@lactatiekundigenpraktijkmama.nl  
www.lactatiekundigenpraktijkmama.nl
Zeven dagen per week bereikbaar van 9.00 - uur 20.00 uur.
Bij geen gehoor wordt u dezelfde dag nog teruggebeld.
06-23 49 99 35

Femmie de Jong tel.: 0314 - 34 11 04 of 06 - 11 325 066 . Zij geeft ook voorlichting over borstvoeding in groepscursussen. Zij is beschikbaar voor vragen in de kraamtijd en tegen vergoeding kan ze langskomen als er een specifiek borstvoedingsprobleem is. 
Voor meer informatie over het aanbod van Femmie: www.demolkfaam.nl


Op het internet is veel over borstvoeding te lezen. Kijk maar eens op:

www.borstvoeding.nl en www.borstvoeding.com.

Boekentip
Handboek borstvoeding van de vereniging La Leche League (LLL).
ISBN:90-252-9249-6
Uitgeverij Helmond B.V.

Nieuws

20-03-2017

Nieuwe test voor prenatale screening vanaf 1 april 2017: de NIPT

Vanaf 1 april 2017 is er een nieuwe prenatale screeningstest beschikbaar: de NIPT.
Hieronder vindt u meer informatie over deze vorm van prenatale screening. 

Wat is NIPT?

De NIPT (de afkorting staat voor Niet Invasieve Prenatale Test) is een nieuwe test, waarbij bloed van de zwangere wordt afgenomen en onderzocht in een laboratorium. In het bloed van de moeder is ook DNA (erfelijk materiaal) van het kind aanwezig.  Dit DNA is afkomstig van de placenta (moederkoek). Met de NIPT kan dit DNA van het kind worden onderzocht op trisomie 21 (downsyndroom), trisomie 18 (edwardssyndroom) en trisomie 13 (patausyndroom). Het laboratorium onderzoekt dan of er teveel DNA van de chromosomen 21, 18 en 13 aanwezig is. Te veel DNA van deze chromosomen is een sterke aanwijzing voor trisomie 21, 18 of 13 bij het ongeboren kind. 

NIPT heeft als voordeel dat bij de meeste zwangere vrouwen met een verhoogde kans op een kind met een trisomie 2118 of 13 na de combinatietest of vanwege een andere medische reden, geen vervolgonderzoek (vlokkentest of vruchtwaterpunctie) meer nodig is als uitslag van de NIPT niet-afwijkend is. Daardoor kunnen die vrouwen de kans op een miskraam vermijden. De kans op een miskraam bij een  vlokkentest of vruchtwaterpunctie is 3 tot 5 op de 1000 testen. 

Voor sommige vrouwen zal de keuze voor NIPT echter een extra test betekenen omdat een afwijkende uitslag van de NIPT, om zekerheid te krijgen, bevestigd moet worden met een vlokkentest of vruchtwaterpunctie. 

Wilt u meer informatie over de combinatietest en prenatale screening op downsyndroom? Kijk dan op www.rivm.nl/downscreening.

Meer informatie over de vlokkentest of over de vruchtwaterpunctie.

Hoe betrouwbaar is NIPT?

De NIPT biedt geen 100% zekerheid. Uit buitenlands onderzoek blijkt dat de test bij zwangere vrouwen met een verhoogde kans na de combinatietest het volgende kan aantonen: 
-    meer dan 99 op de 100 (99%) van de ongeboren kinderen met trisomie 21
-    97 op de 100 (97%) van de ongeboren kinderen met trisomie 18;
-    92 op de 100 (92%) van de ongeboren kinderen met trisomie 13.
De uitslag van de NIPT kan afwijkend of niet-afwijkend zijn. Bij een afwijkende uitslag van de NIPT zijn er sterke aanwijzingen dat het ongeboren kind een trisomie 21, 18 of 13 heeft. Echter, bij een afwijkende uitslag kan het voorkomen dat het kind toch geen trisomie heeft. Daarom is bij een afwijkende uitslag, om zekerheid te krijgen, een vlokkentest of vruchtwaterpunctie nodig als bevestiging van de NIPT uitslag. 
De meeste uitslagen zijn niet-afwijkend. Bij een niet-afwijkende uitslag is de kans dat het kind toch een trisomie heeft zo klein (kleiner dan 1 op 1000) dat een vervolgtest niet geadviseerd wordt. Als zwangere vrouwen met een verhoogde kans op een trisomie de NIPT laten doen en de uitslag is niet-afwijkend, is een vlokkentest of vruchtwaterpunctie niet meer nodig.

Voor nog meer vragen over deze test staan wij u natuurlijk graag te woord. 

Lees meer »

18-01-2017

Ellen ter Maat stopt bij Wel&Wee

Ellen ter Maat stopt bij Wel&Wee

Op 18 januari 1988, 29 jaar geleden, nam ik de praktijk over van mijn voorgangster juffrouw Korf. De dag ervoor was er een mooi jongetje geboren in een van de buurtschappen en dus kon ik meteen beginnen met een kraamvisite. Ik had na mijn afstuderen in juli 1987 een half jaar her en der in Nederland waargenomen maar Winterswijk zou mijn definitieve plek worden dat stond vast.

De eerste  5 ½ jaar heb ik solo gewerkt, daarna met z’n tweeën. In 1995 vestigden we ons ook in Groenlo. Linda kwam er in 1999 als derde bij en zoetjesaan groeiden we door naar een praktijk van 5 verloskundigen. Er kwamen en er gingen soms collega’s bij Wel&Wee maar de laatste jaren hadden we een fijne en stabiele ploeg. 

Toch heb ik nu het besluit genomen te stoppen als verloskundige. De onregelmatige werktijden kosten me steeds meer energie en het weegt niet meer op tegen het plezier dat het mooie vak me brengt. Dat Ineke ook is gestopt is toeval maar heeft het proces wel versneld. Ik ga de praktijk zeker missen, ik vond het fijn om zwangeren te begeleiden tijdens de zwangerschap en de bevalling. Uitleg  geven, geruststellen of juist de beslissing nemen door te sturen naar het ziekenhuis, ik heb het naar mijn beste weten gedaan. Het was een voorrecht om bij een bevalling aanwezig te mogen zijn en er samen van te genieten als het, thuis of in het ziekenhuis, meestal op eigen kracht of soms met een beetje hulp gelukt was het tot een goed einde te brengen. Ik heb een schat aan ervaringen opgedaan en ik ben dankbaar voor de vele herinneringen. Bijzonder was ook dat ik de laatste jaren steeds vaker te horen kreeg dat ik de zwangere die voor me zat of haar partner nog als baby in handen had gehad.

Linda, Nelleke en Esther zullen de praktijk voortzetten, voorlopig samen met onze waarneemster Lianne. Ze worden ondersteund door Rodien en krijgen ook nog hulp van Tom. Ik heb alle vertrouwen in ze en hoop dat ze de komende maanden een manier vinden om de het vertrek van twee collega’s een positieve draai te geven.

 Mijn werkzaamheden als coördinator van het Verloskundig Centrum Achterhoek EVA blijven gewoon doorgaan. Op deze manier blijf ik betrokken bij de ontwikkelingen in de verloskunde en blijf ik in contact met mijn collega-verloskundigen in de Oost-Achterhoek. Jullie kunnen me dus nog regelmatig tegenkomen in het SKB of bij EVA in Doetinchem.

 Ik wens jullie het allerbeste, bedankt voor het vertrouwen en de fijne samenwerking! Ellen


 

 

 

 

Lees meer »

12-01-2017

Afname navelstrengbloed bij poliklinische bevalling

Afnemen navelstrengbloed

Sinds een aantal jaar worden bij alle medische bevallingen na de geboorte van de baby bloedgassen gemeten, waaronder de pH (zuurgraad). Deze meting zegt iets over de conditie van de baby. Door de geboorte kan het bloed “te zuur” zijn geworden. Door bloed af te nemen uit de navelstreng kan dit gecontroleerd worden.

 Onderzoek

Voor onderzoek is besloten dat er gedurende 6 maanden ook bloed afgenomen wordt bij zwangeren die bij hun eigen verloskundige in het SKB bevallen, dus die op eigen verzoek poliklinisch willen bevallen.
Na deze 6 maanden gaan we de resultaten bekijken en bepalen of het noodzakelijk is om hiermee verder te gaan.

 Wat betekent dit voor jullie?

Dit zal betekenen dat de verloskundige bloed uit de navelstreng afneemt nadat de navelstreng van de baby doorgeknipt is.

Mocht het bloed “te zuur” zijn geworden, terwijl de baby in goede conditie is geboren, zal er overleg plaatsvinden met de kinderarts. In enkele gevallen zal het nodig zijn een uur na de geboorte nogmaals het bloed van de baby te controleren. Deze bloedafname gebeurt dan uit het voetje van de baby.

 Als u bezwaar heeft tegen deze afname dan kunt u dit doorgeven aan uw verloskundige.

 

Lees meer »

Meer nieuws »

Adresgegevens

Winterswijk
Balinkesstraat 4
7101 DL Winterswijk
Telefoon: 0543-516100
welenwee@gmail.com

Groenlo
Buitenschans 26
7141 EL Groenlo
Telefoon: 0543-516100
welenwee@gmail.com