Wel en Wee Verloskundigen

Spoed

Voor spoedgevallen kunt u ons bereiken op:
06 22 40 65 68

Afspraak maken?

Dit kan op maandag t/m donderdagochtend tussen 9.00 en 12.00 uur en maandag t/m woensdagmiddag tussen 13.00 en 15.00 uur.
Tel. 0543-516100.

Aanmelden?

Bent u zwanger? Vul het aanmeldformulier in en wij bellen u voor het maken van een afspraak.

Aanmelden
HomeKraambed › Borstvoeding
Aanmelden

Borstvoeding

Borstvoeding
Borstvoeding is de beste voeding voor uw baby! Borstvoeding is qua samenstelling beter aangepast aan de behoeften van een pasgeborene dan kunstvoeding. Dit geldt onder andere voor de essentiële aminozuren en vetzuren die borstvoeding bevat. Borstvoeding bevat verder belangrijke antistoffen die de baby beschermen tegen ziektes. Kinderen die langere tijd borstvoeding hebben gehad, hebben minder darminfecties, luchtweginfecties, urineweginfecties en middenoorontstekingen. Kinderen die borstvoeding hebben gekregen hebben een beter ontwikkeld gezichtsvermogen. Prematuur (te vroeg) geboren baby's scoren op latere leeftijd beter op ontwikkelingstesten als zij borstvoeding krijgen, dan baby's die kunstvoeding krijgen. Ook is het aantal ziekenhuisopnamen bij borstgevoede kinderen lager dan bij kinderen die kunstvoeding krijgen. Kunstgevoede kinderen worden in het eerste jaar vijf keer zo vaak opgenomen in het ziekenhuis als borstgevoede kinderen. Baby's die borstvoeding krijgen zijn over het algemeen minder vaak en minder ernstig ziek, ook op latere leeftijd. Zo hebben borstgevoede kinderen minder kans op het krijgen van hart- en vaatziekten, bepaalde chronische darmziekten zoals de ziekte van Crohn en insuline afhankelijk diabetes mellitus (suikerziekte). Kinderen met een aanleg voor allergie, zullen minder snel klachten hebben, als zij de eerste zes maanden alleen borstvoeding krijgen. De allergische verschijnselen zullen ook minder zijn. Borstvoeding is ook gezond voor de moeder, altijd vers, gratis en gemakkelijk. Gezonde voeding voor de moeder is heel wat goedkoper dan flesvoeding. De baarmoeder trekt na de bevalling sneller samen, het vloeien na de bevalling duurt daardoor dan ook korter. Verder heeft de moeder minder kans op kanker aan de eierstokken, borstkanker en osteoporose (botontkalking). Het is goed om als u borstvoeding wil gaan geven u hierop alvast voor te bereiden. Hoe beter u zich voorbereidt, hoe beter u weet wat u kunt doen om de borstvoeding te laten slagen en tot een prettige ervaring te maken voor moeder en kind. Hieronder leest u hoe u dit aan kan pakken.
Praktische en eerlijke informatie over het geven van borstvoeding vinden wij belangrijk!
We zijn dan ook blij dat Mies van Lactatiekundige Mies de borstvoedingscursus zal gaan verzorgen.
 
Deze cursus geeft je inzicht in wat je kunt verwachten als je start met het geven van borstvoeding aan je pasgeboren kindje. Ook is er ruimte voor vragen aan de lactatiekundige en de kraamverzorgende. Je kunt je aanmelden via www.lactatiekundigemies.nl/cursus-borstvoeding. Vanzelfsprekend mag je ook een introducé meenemen.
 
Wat wordt in de cursus behandeld?
• waarom borstvoeding;
• hoe werkt de borst;
• aanleggen: wanneer, hoe vaak, hoe lang;
• rol van de partner;
• hoe weet je of het goed gaat;
• wat doe je bij problemen.
 
 
In 2019 wordt de cursus op de volgende data gegeven:
*12 februari *9 april *11 juni *30 juli *8 oktober *10 december

 
 
Praktische informatie
• de kosten voor de cursus zijn € 25 per persoon (€ 10 extra voor een introducé).
   U kunt aan het begin van de cursusavond contant of met de pin betalen;
• sommige verzekeraars geven een vergoeding voor het volgen van deze cursus;
• de cursus start om 19.30 uur en duurt ongeveer twee uur;
• de meeste deelnemers volgen de cursus tussen de 30-36 weken zwangerschap;
• per groep kunnen maximaal 20 personen deelnemen.


Vitamine-K
Als u volledige borstvoeding geeft heeft uw kindje de eerste drie maanden vitamine-K druppels nodig. Dit zorgt voor een betere bloedstolling. Op het moment wordt er met twee protocollen m.b.t. Vitamine-K gewerkt. U hoort aan het einde van het kraambed als wij de zorg afsluiten, of uw kindje wel of geen Vitamine-K moet hebben.

Voeden onder werktijd
In de wet is het zo geregeld dat de werkgever verplicht is tijd te geven en een ruimte beschikbaar te stellen om uw kindje te voeden of moedermelk af te kolven onder werktijd. Als u dit van plan bent, bent u verplicht dit tijdens uw zwangerschap met uw werkgever te bespreken. De precieze regels zijn na te lezen in een folder die te bestellen is bij de Vereniging Borstvoeding Natuurlijk, www.borstvoedingnatuurlijk.nl

Lactatiekundige
Er zijn in de regio lactatiekundigen werkzaam:

Lactatiekundige Mies:

Mies geeft de voorlichtingsavonden in onze praktijk.
www.lactatiekundigemies.nl
06-30270762

Lactatiekundigen praktijk MaMa.

Marlinda Roes
Nieuweweg 2
7078 AC Megchelen
info@lactatiekundigenpraktijkmama.nl  
www.lactatiekundigenpraktijkmama.nl
Zeven dagen per week bereikbaar van 9.00 - uur 20.00 uur.
Bij geen gehoor wordt u dezelfde dag nog teruggebeld.
06-23 49 99 35

Femmie de Jong tel.: 0314 - 34 11 04 of 06 - 11 325 066 . Zij geeft ook voorlichting over borstvoeding in groepscursussen. Zij is beschikbaar voor vragen in de kraamtijd en tegen vergoeding kan ze langskomen als er een specifiek borstvoedingsprobleem is. 
Voor meer informatie over het aanbod van Femmie: www.demolkfaam.nl


Op het internet is veel over borstvoeding te lezen. Kijk maar eens op:

www.borstvoeding.nl en www.borstvoeding.com.

Boekentip
Handboek borstvoeding van de vereniging La Leche League (LLL).
ISBN:90-252-9249-6
Uitgeverij Helmond B.V.

Nieuws

14-01-2019

Waarneemster Anke ten Barge

Sinds 1 januari hebben wij een nieuwe waarneemster! Anke ten Barge uit Winterswijk zal bij ons in de praktijk waarnemen bij drukte, vakanties, ziekte etc. Je kunt haar tegenkomen tijdens het spreekuur, de bevalling en/of de kraamvisites. Anke is tevens werkzaam in het SKB als klinisch verloskundige. Wij zijn blij dat Anke ons team komt versterken! Lees meer »

25-05-2018

Privacyreglement van onze praktijk

Lees meer »

20-03-2017

Nieuwe test voor prenatale screening vanaf 1 april 2017: de NIPT

Vanaf 1 april 2017 is er een nieuwe prenatale screeningstest beschikbaar: de NIPT.
Hieronder vindt u meer informatie over deze vorm van prenatale screening. 

Wat is NIPT?

De NIPT (de afkorting staat voor Niet Invasieve Prenatale Test) is een nieuwe test, waarbij bloed van de zwangere wordt afgenomen en onderzocht in een laboratorium. In het bloed van de moeder is ook DNA (erfelijk materiaal) van het kind aanwezig.  Dit DNA is afkomstig van de placenta (moederkoek). Met de NIPT kan dit DNA van het kind worden onderzocht op trisomie 21 (downsyndroom), trisomie 18 (edwardssyndroom) en trisomie 13 (patausyndroom). Het laboratorium onderzoekt dan of er teveel DNA van de chromosomen 21, 18 en 13 aanwezig is. Te veel DNA van deze chromosomen is een sterke aanwijzing voor trisomie 21, 18 of 13 bij het ongeboren kind.

Lees meer »

Meer nieuws »

Adresgegevens

Winterswijk
Balinkesstraat 4
7101 DL Winterswijk
Telefoon: 0543-516100
info@welenweeverloskundigen.nl

Groenlo
Buitenschans 26
7141 EL Groenlo
Telefoon: 0543-516100
info@welenweeverloskundigen.nl