Wel en Wee Verloskundigen

Spoed

Voor spoedgevallen kunt u ons bereiken op:
06 22 40 65 68

Afspraak maken?

Dit kan op maandag t/m donderdagochtend tussen 9.00 en 12.00 uur en maandag t/m woensdagmiddag tussen 13.00 en 15.00 uur.
Tel. 0543-516100.

Aanmelden?

Bent u zwanger? Vul het aanmeldformulier in en wij bellen u voor het maken van een afspraak.

Aanmelden
HomeKraambed › Borstvoeding
Aanmelden

Borstvoeding

Borstvoeding
Borstvoeding is de beste voeding voor uw baby! Borstvoeding is qua samenstelling beter aangepast aan de behoeften van een pasgeborene dan kunstvoeding. Dit geldt onder andere voor de essentiële aminozuren en vetzuren die borstvoeding bevat. Borstvoeding bevat verder belangrijke antistoffen die de baby beschermen tegen ziektes. Kinderen die langere tijd borstvoeding hebben gehad, hebben minder darminfecties, luchtweginfecties, urineweginfecties en middenoorontstekingen. Kinderen die borstvoeding hebben gekregen hebben een beter ontwikkeld gezichtsvermogen. Prematuur (te vroeg) geboren baby's scoren op latere leeftijd beter op ontwikkelingstesten als zij borstvoeding krijgen, dan baby's die kunstvoeding krijgen. Ook is het aantal ziekenhuisopnamen bij borstgevoede kinderen lager dan bij kinderen die kunstvoeding krijgen. Kunstgevoede kinderen worden in het eerste jaar vijf keer zo vaak opgenomen in het ziekenhuis als borstgevoede kinderen. Baby's die borstvoeding krijgen zijn over het algemeen minder vaak en minder ernstig ziek, ook op latere leeftijd. Zo hebben borstgevoede kinderen minder kans op het krijgen van hart- en vaatziekten, bepaalde chronische darmziekten zoals de ziekte van Crohn en insuline afhankelijk diabetes mellitus (suikerziekte). Kinderen met een aanleg voor allergie, zullen minder snel klachten hebben, als zij de eerste zes maanden alleen borstvoeding krijgen. De allergische verschijnselen zullen ook minder zijn. Borstvoeding is ook gezond voor de moeder, altijd vers, gratis en gemakkelijk. Gezonde voeding voor de moeder is heel wat goedkoper dan flesvoeding. De baarmoeder trekt na de bevalling sneller samen, het vloeien na de bevalling duurt daardoor dan ook korter. Verder heeft de moeder minder kans op kanker aan de eierstokken, borstkanker en osteoporose (botontkalking). Het is goed om als u borstvoeding wil gaan geven u hierop alvast voor te bereiden. Hoe beter u zich voorbereidt, hoe beter u weet wat u kunt doen om de borstvoeding te laten slagen en tot een prettige ervaring te maken voor moeder en kind. Hieronder leest u hoe u dit aan kan pakken.
Praktische en eerlijke informatie over het geven van borstvoeding vinden wij belangrijk!
We zijn dan ook blij dat Mies van Lactatiekundige Mies de borstvoedingscursus zal gaan verzorgen.
 
Deze cursus geeft je inzicht in wat je kunt verwachten als je start met het geven van borstvoeding aan je pasgeboren kindje. Ook is er ruimte voor vragen aan de lactatiekundige en de kraamverzorgende. Je kunt je aanmelden via  https://lactatiekundigemies.nl/borstvoedingscursus/.
Vanzelfsprekend mag je ook een introducé meenemen.
 
Wat wordt in de cursus behandeld?
• waarom borstvoeding;
• hoe werkt de borst;
• aanleggen: wanneer, hoe vaak, hoe lang;
• rol van de partner;
• hoe weet je of het goed gaat;
• wat doe je bij problemen.
 
Praktische informatie
• de kosten voor de cursus zijn € 25 per persoon (€ 10 extra voor een introducé).
   Bij opgave voor de cursus kunt u direct betalen.
• sommige verzekeraars geven een vergoeding voor het volgen van deze cursus;
• de cursus start om 19.30 uur en duurt ongeveer twee uur;
• de meeste deelnemers volgen de cursus tussen de 30-36 weken zwangerschap;
• per groep kunnen maximaal 20 personen deelnemen.

(op dit moment vindt de borstvoedinsgcursus via een webinair plaats)

Vitamine-K
Als u volledige borstvoeding geeft heeft uw kindje de eerste drie maanden vitamine-K druppels nodig. Dit zorgt voor een betere bloedstolling. Op het moment wordt er met twee protocollen m.b.t. Vitamine-K gewerkt. U hoort aan het einde van het kraambed als wij de zorg afsluiten, of uw kindje wel of geen Vitamine-K moet hebben.

Voeden onder werktijd
In de wet is het zo geregeld dat de werkgever verplicht is tijd te geven en een ruimte beschikbaar te stellen om uw kindje te voeden of moedermelk af te kolven onder werktijd. Als u dit van plan bent, bent u verplicht dit tijdens uw zwangerschap met uw werkgever te bespreken. De precieze regels zijn na te lezen in een folder die te bestellen is bij de Vereniging Borstvoeding Natuurlijk, www.borstvoedingnatuurlijk.nl

Lactatiekundige
Er zijn in de regio lactatiekundigen werkzaam:

Lactatiekundige Mies:
Mies geeft de voorlichtingsavonden in onze praktijk.
Je kunt Mies altijd bereiken via telefoon en webformulier. Ze werkt op afspraak, als het nodig is ook 's avonds en in het weekend. 
Meer informatie kun je lezen op haar website:
www.lactatiekundigemies.nl
Tel: 06-30270762

Lactatiekundigen praktijk MaMa.
Marlinda Roes

Koornmaat 7
7074 BC Braamt
info@lactatiekundigenpraktijkmama.nl  
www.lactatiekundigenpraktijkmama.nl
Zeven dagen per week bereikbaar van 9.00 - uur 18.00 uur.
Bij geen gehoor wordt u dezelfde dag nog teruggebeld.
Tel: 06-23 49 99 35

Femmie de Jong
Tel: 06 - 11 325 066
Femmie geeft ook voorlichting over borstvoeding in groepscursussen. Zij is beschikbaar voor vragen in de kraamtijd en tegen vergoeding kan ze langskomen als er een specifiek borstvoedingsprobleem is. 
Voor meer informatie over het aanbod van Femmie: www.lactatiekundigefemmie.nl


Op het internet is veel over borstvoeding te lezen. Kijk maar eens op:
www.borstvoeding.nl en www.borstvoeding.com.

Boekentip

Borstvoeding, handboek voor ouders van de vereniging La Leche League (LLL).
ISBN: 9789048314744
Uitgeverij Helmond B.V.

Nieuws

29-09-2020

Update Corona 29-09-2020

Het Coronavirus blijft ons allen helaas in zijn greep houden. Naar aanleiding van de persconferentie gisteravond willen wij jullie zwangeren graag attenderen op de volgende verzoeken:

-Bij verkoudheid, hoesten, benauwdheid of koorts graag eerst bellen naar de praktijk of de afspraak wel door kan gaan of dat deze op een later tijdstip gepland wordt. En laat je zsm testen.
-Indien er binnen het gezin mensen deze klachten hebben en evt. wachten op een testuitslag dan ook graag even met ons overleggen of de afspraak verzet dient te worden.
-Kom zoveel mogelijk alleen naar de controleafspraak indien mogelijk! Wij begrijpen dat je in sommige gevallen graag een tweede persoon mee wilt nemen. Dit kan je partner of je kind zijn of 1 andere begeleider. Als er bij bron- en contactonderzoek blijkt dat er een besmetting binnen onze praktijk is, verwachten we van je dat je zelf deze tweede persoon op de hoogte stelt.
-Als er in de wachtkamer al 6 personen aanwezig zijn verzoeken we je even buiten te wachten totdat er iemand weg is. Dit omdat we anders de 1,5 meter niet kunnen waarborgen.
-Bij binnenkomst op de praktijk graag even je handen ontsmetten bij de desinfectiezuil.
-Het kan zijn dat we tijdens sommige controles een mondmasker dragen. Dit is niet perse noodzakelijk bij alle controles maar wel als we veel binnen de 1,5 meter moeten werken of langduriger contact hebben met jullie.
-Tot nu toe kunnen we alle controles gelukkig nog door laten gaan, maar het kan zijn dat hier in de komende weken verandering in gaat komen. Dit is afhankelijk van of we Corona buiten onze praktijk kunnen houden.
-We merken dat er tijdens de kraamvisites soms veel bezoek is. We zullen dan vragen om even naar een andere ruimte te gaan om onze verschillende contacten zoveel mogelijk te beperken.

Wij realiseren ons dat we soms veel van jullie vragen en hopen ook dat we onze maatregelen ook snel weer terug kunnen draaien. We moeten het echt met ons allen doen.
#samensterktegencorona Lees meer »

14-01-2019

Waarneemster Anke ten Barge

Sinds 1 januari hebben wij een nieuwe waarneemster! Anke ten Barge uit Winterswijk zal bij ons in de praktijk waarnemen bij drukte, vakanties, ziekte etc. Je kunt haar tegenkomen tijdens het spreekuur, de bevalling en/of de kraamvisites. Anke is tevens werkzaam in het SKB als klinisch verloskundige. Wij zijn blij dat Anke ons team komt versterken! Lees meer »

Meer nieuws »

Adresgegevens

Winterswijk
Balinkesstraat 4
7101 DL Winterswijk
Telefoon: 0543-516100
info@welenweeverloskundigen.nl

Groenlo
Vers Gras, fysiotherapiepraktijk
Tramstraat 8
7141 EG Groenlo
Telefoon: 0543-516100
info@welenweeverloskundigen.nl